Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakimi produktami Ania Starmach zastępuje jajka w potrawach? Ciężko uwierzyć co zamiast nich dodaje do bezy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.07.2022 19:56

Jakimi produktami Ania Starmach zastępuje jajka w potrawach? Ciężko uwierzyć co zamiast nich dodaje do bezy

Anna Starmach, beza
TRICOLORS/East News, canva/MarkGillow

Sprawdźcie, jakimi produktami Ania Starmach zastępuje jajka w potrawach. Ciężko uwierzyć, co zamiast nich dodaje na przykład do bezy albo do ciasta. Co ciekawe, alternatyw jest kilka, bo warto dobrać zamiennik do konkretnej potrawy. Możecie być jednak pewni, że raczej nikt nie zorientuje się, że w danym klasyku nie ma ani grama jajka.

Jajka są zdrowe i pożywne, kryją bowiem w sobie mnóstwo składników odżywczych. W potrawach działają jak spoiwo, a ciastom i deserom dodają puszystości. Są jednak sytuacje, w których nie powinniśmy ich jeść. To względy zdrowotne, a więc nietolerancje i uczulenia. Czasami nie możemy ich użyć, bo po prostu nam ich zabrakło.

I tu z pomocą przychodzi Ania Starmach, która ma kilka pomysłów na to, czym zastąpić jajka. Nie jest to jeden zamiennik, ale kilka dostosowanych do danej potrawy i funkcji, jakie pełni w niej jajko. Poznajcie te sprawdzone substytuty jajek, a już nigdy ich brak nie będzie dla was problemem.

Pomysły Ani Starmach na zastąpienie jajek w potrawach

Beza jest puszysta i delikatna dzięki temu, że przygotowano ją z białek ubitych z cukrem. Wydawałoby się, że nie da jej się zrobić, gdy nie ma w domu jajek. A jednak Ania Starmach potrafi zrobić też bezę z aquafaby. Co to takiego? To płyn, który pozostaje po odsączeniu ciecierzycy z puszki lub słoika. Podobny płyn zresztą powstaje w czasie gotowania ciecierzycy. Zamiast go wylewać, można go przerobić na bezę. Aquafaba zawiera dużo białka i bez problemu się ubija. Jednemu białku odpowiadają 2 łyżki zalewy z ciecierzycy.

Jeszcze bardziej zaskakującym pomysłem jest zrobienie jajecznicy bez jajek. Do jej przygotowania Ania Starmach używa tofu. Jest ono bogatym źródłem białka i w smaku niewiele różni się od jajek. Z tofu można zrobić każdą, ulubioną jajecznicę, np. z boczkiem, pomidorami. Dodajcie do niej szczyptę kurkumy, a i kolor będzie miała typowy dla jajecznicy.

Czym Starmach zastępuje jajka w ciastach?

Jeśli chodzi o muffiny i placuszki, Ania Starmach zamiast jajek dodaje do nich np. dojrzały, rozgnieciony banan lub trochę purée dyniowego albo jabłkowego. Dobrze też spisują się namoczone nasiona chia.

W przypadku biszkoptu czy ciasta Brownie Anna Starmach zastępuje jajka namoczonym siemieniem lnianym. 1 jajko to odpowiednik 1 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 3-4 łyżkami wody. Czasami jednak również sięga po mus jabłkowy lub dyniowy.

Z naszej strony dowiecie się też, czy do kotletów mielonych trzeba dodawać jajko, a także, czy jajko jest konieczne do ciasta na pierogi.

jajko
canva/AnnaDudek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach