Smakosze.pl Przepisy Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał
Canva / kabVisio

Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

4 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie.

Smalec z fasoli tak pyszny, jak tradycyjny

Polacy uwielbiają domowy smalec na pajdzie świeżego chleba. A jeśli można by zrobić ten przysmak w inny, zdrowszy sposób? Wypróbuj niezastąpiony przepis Jolki i poczęstuj pysznym smalcem znajomych. Idziemy o zakład, że większość nie zorientuje się, z czego został tak naprawdę wykonany.

W smalcu z fasoli, tak jak w tym klasycznym nie może zabraknąć pysznych dodatków. Pamiętaj koniecznie o jabłku oraz cebulce. Do podania wybierz dobrej jakości pieczywo i chrupiące ogórki kiszone. Można nabrać apetytu od samego myślenia o takiej przekąsce.

Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem

Przepis na niezwykły roślinny smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 niewielkie jabłko
  • 1 cebula
  • szczypta mielonego kminku
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak zrobić najlepszy w smaku roślinny smalec?

Cebulę do smalcu obierz i drobno posiekaj . Jabłko również obierz, wytnij z niego gniazda nasienne i zetrzyj owoc na grubych oczkach tarki . Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, a po kilku minutach dołóż również jabłko . Dodaj do smaku wszystkie przyprawy zawarte w przepisie i duś, aż całość stanie się miękka .

Zawartość patelni odstaw do ostudzenia . W międzyczasie przygotuj fasolę do smalcu . Odsącz ją z zalewy (zostawiając odrobinę na potem) i zblenduj lub rozgnieć widelcem . Masa nie powinna być całkowicie gładka, pozostaw w niej więc niewielkie, fasolowe grudki .

Wystudzoną cebulę z jabłkiem dodaj do fasoli . Wymieszaj całość, jeśli będzie zbyt sucha dodaj trochę pozostawionej zalewy . Na koniec smalec dopraw do smaku, przełóż do czystego, szklanego słoika i wstaw do lodówki . Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym . Wieprzowy smalec od Tomasza Strzelczyka przygotowuje się w niecodzienny sposób . Ten owocowy dodatek do smalcu ma certyfikat smaku prosto od babci .

smalec z fasoli.png
Canva / Elena_Botta
Bosacka wzięła mandarynkę i wskazała na szypułkę. Ten detal wiele zdradza
Z czym podać leniwe? 3 opcja jest doskonała
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy