Bez smrodu i bałaganu w domu. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca
![Smalec Tomasza Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/1920/Smalec_Tomasza_Strzleczyka_310de05a43.png)
Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?
Przepis na pyszny smalec Tomasza Strzelczyka
Do wykonania przysmaku oprócz podanych poniżej produktów spożywczych przyda się maszynka do mielenia mięsa, 5 słoików o pojemności około 1 litra oraz folia aluminiowa. Całość przyrządzimy w piekarniku.
Składniki:
- 2,5 kg twardej słoniny bez łoju
- 5 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 łyżeczek majeranku
- sól w ilości do smaku
Jak zrobić dobry smalec? Tomasz Strzelczyk pokazał prosty sposób
Zaczynamy od pokrojenia słoniny na niezbyt grube paski. Następnie mielimy ją w maszynce, korzystając z sitka o większych oczkach. W słoikach umieszczamy 1 liść laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego oraz po 1 obranym i delikatnie zmiażdżonym ząbku czosnku.
Teraz w naczyniach układamy słoninę, tak aby wypełnić je do 3/4 wysokości. Trochę ją łyżką ubijamy, lecz niezbyt intensywnie, by nie utrudnić późniejszego wytapiania się tłuszczu. Na koniec do słoików wsypujemy po 1 łyżeczce majeranku i po pół łyżeczki soli.
Wierzch naczyń dość szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Słoiki ustawiamy na blasze lub kratce i wstawiamy je do zimnego piekarnika. Następnie nastawiamy temperaturę na 190 stopni Celsjusza i pozostawiamy słoninę z dodatkami na około 90 minut.
Po tym czasie słoiki wyjmujemy z piekarnika i usuwamy folię. Naczynia ze smalcem zabezpieczamy czystymi zakrętkami. Pozostawiamy je na blacie kuchennym do ostygnięcia. W międzyczasie warto kilkukrotnie poobracać naczyniami, by rozprowadzić skwarki po całej objętości rarytasu.
canva/eskymaks
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Jak podawać smalczyk?
Smalec doskonale smakuje z domowym chlebem. Polecamy samodzielne przygotowanie pieczywa. Możecie skorzystać np. z naszego przepisu na chleb z chrupiącą skórką. Sprawdźcie także roślinną wersję smalczyku — spodoba się nie tylko osobom ograniczającym jedzenie mięsa.
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Mięso w Wielki Piątek](https://images.iberion.media/images/origin/6_Yc_Mfvh_B4_Bkt_Rujq_Bc1_RT_8_projekt_bez_tytulu_52_1617342564_d209db9a2f.jpg)
![domowy, żółty ser](https://images.iberion.media/images/origin/ser_f3336f2b7f.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Agata Buzek](https://images.iberion.media/images/origin/Agata_Buzek_fot_KA_Pi_F_2f6a36090a.jpg)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)