Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: zdrowie w chrupiącej skórce
pixabay.com

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: zdrowie w chrupiącej skórce

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami to oryginalne, zdrowe i lekkie danie. Cukinia to witaminowa bomba, która z dodatkiem mięsa i przypraw zmienia się w bombę smakową. Poznaj prosty przepis na kabaczka faszerowanego mięsem i kurkami!

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: sposób na zdrowe warzywo

Kabaczek to regionalna nazwa cukinii. Swojska cukinia przybyła do nas z Meksyku przez Włochy. Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które warto jeść jak najczęściej. Zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i sodu, witamin z grupy B, dużo witaminy C. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, wzrok i pracę mózgu, może też wspomagać łagodzenie stresu.

Skoro cukinię jeść trzeba, to warto poznać kilka przepisów na jej smaczne i zdrowe wykorzystanie. Przed Państwem kabaczek faszerowany mięsem i kurkami!

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: dla kogo?

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami przypadnie do gustu wszystkim fanom pieczonych warzyw i oryginalnych zapiekanek. Dzięki pysznemu farszowi można nawet dzieciom przemycić trochę zdrowego kabaczka – każdy odpowiedzialny rodzic powinien to mieć na uwadze.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: na jaką okazję?

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami to świetny pomysł na oryginalny obiad czy ciepłą kolację, po odgrzaniu nada się też na lunch w pracy.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: ile kalorii?

Kaloryczność kabaczka faszerowanego mięsem i kurkami zależy w gruncie rzeczy od rodzaju, jakości i ilości wykorzystanego mięsa. Chuda jagnięcina sprawi, że nasz kabaczek będzie pożywny, ale lekki. Jeśli obawiamy się o linię, możemy też darować sobie ozdabianie gotowej potrawy serem feta, choć jest to akurat jeden z najlżejszych serów.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: trudność

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami to danie łatwe do zrobienia, wymaga jednak umiejętności obsługi piekarnika i nastawiania go na odpowiednią temperaturę.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: czas na przygotowanie

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami nie powinien zająć więcej niż 1,5 godziny gotowania. Same połówki kabaczka pieką się pół godziny i w tym czasie możemy zrobić farsz, potem trzeba jednak zapiekać je znowu z farszem kolejne 40 minut.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: składniki (2 porcje)

  • Kabaczek – 1 duży
  • Mięso mielone (obojętne - jagnięcina, wołowina, cielęcina lub drób) – 150 g
  • Kurki – 150 g
  • Sos pomidorowy – 4 łyżki
  • Cebula – 1 nieduża
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Por – 1 duży
  • Natka pietruszki posiekana – 2 łyżki
  • Jajko – 1 duże
  • Papryka w proszku ostra – ½ łyżki
  • Papryka w proszku słodka – ½ łyżki
  • Kmin rzymski zmielony – 1 łyżeczka
  • Kolendra zmielona – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – ½ łyżeczki

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: składniki opcjonalne

  • Cynamon – ½ łyżeczki
  • Oregano suszone – ½ łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • Ser feta
  • Listki mięty

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: potrzebne przybory

Do przygotowania kabaczka faszerowanego mięsem i kurkami potrzebujemy noża, tarki, patelni, łyżki do wyskrobania miąższu i drugiej większej do mieszania składników.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: przygotowanie kabaczka

Wybieramy duży kabaczek o zdrewniałej skórce. W innym przypadku twarda skórka kabaczka byłaby problemem, ale do faszerowania będzie w sam raz – to jakby naturalna forma do pieczenia dla naszego farszu.

Kabaczek myjemy i przecinamy wzdłuż. Łyżeczką wydłubujemy miąższ, pozostawiając na ściankach warstwę grubości ok. 0,5 - 1 cm. Wyjęty miąższ szatkujemy. Wydrążone połówki kabaczka posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego wydrążone połówki kabaczka na pół godziny.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: przygotowanie farszu

W czasie, gdy kabaczek się opieka, bierzemy się za przygotowanie farszu. W misce rozdrabniamy mielone mięso wraz z dodatkiem soli i pieprzu.

Siekamy cebulę, por (tylko białe części) i ścieramy czosnek. Na patelnię wlewamy oliwę, podgrzewamy i wrzucamy cebulę z porem. Smażymy warzywa, aż się zarumienią, dodajemy czosnek i też go trochę podsmażamy.

Teraz pora wrzucić na patelnię wydłubany miąższ kabaczka. Dodajemy też natkę pietruszki i przyprawy wedle gustu: sól i pieprz, ewentualnie także słodką i ostrą paprykę w proszku, zmielony kmin i kolendrę, kurkumę, może też cynamon. Mieszamy wszystko i smażymy przez ok. 5 minut, potem dodajemy jeszcze sos pomidorowy i smażymy z sosem jakieś 2 minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia.

W międzyczasie przygotowujemy grzybki: płuczemy kurki, osuszamy je ręcznikiem kuchennym i kroimy. Dodajemy je do mięsa mielonego i wraz z mięsem wkładamy na zdjętą z ognia patelnię. Wbijamy jeszcze jajko i wszystko mieszamy. Możemy jeszcze doprawiać farsz, jeśli jest zbyt mało słony lub pieprzny.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: zapiekanie z farszem

Kiedy wydrążone kabaczki już się upieką, wysuwamy je z piekarnika na kratce i wypełniamy farszem. Następnie wsadzamy z powrotem i pieczemy w tej samej temperaturze (180 stopni) przez kolejne 40 minut.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: podanie

Po owych 40 minutach nasz kabaczek faszerowany mięsem i kurkami jest już gotowy! Wygląda apetycznie i w zasadzie nie wymaga zdobienia, ale można przyprószyć go dla kolorytu listkami mięty. Znakomicie smakuje z odrobiną sera feta, który możemy dodać jeszcze przed pieczeniem i zapiec razem z farszem.

Następny artykuł