Kalafior w cieście naleśnikowym - prosta i smaczna przekąska
Kalafior w cieście naleśnikowym jest szybkim i prostym sposobem na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Kalafior w cieście naleśnikowym smakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami. Jeśli Twoja pociecha broni się przed kalafiorem - przygotuj go w cieście. Złota, smaczna panierka sprawi, że na pewno zje go ze smakiem.
Podobnie jak brokuł, kalafior to bogactwo witamin i związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo to tylko niektóre z nich.
Najważniejszym jednak związkiem aktywnym kalafiora jest sulforafan - najsilniejszy naturalny antyoksydant. Sulforafan zwalcza komórki nowotworowe, zapobiega ich powstawaniu i rozprzestrzenianiu, dlatego też powinniśmy włączyć kalafiora do codziennej diety.
W kalafiorze znajdują się związki siarki, które odpowiadają za brzydki zapach podczas gotowania. Możesz go jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka. Składniki wzmocnią biały kolor warzywa i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejszy.
Jeśli szukasz inspiracji na pyszny, wegetariański obiad - tu znajdziesz pomysł na rewelacyjne steki z kalafiora.
Przepis na kalafiora w cieście naleśnikowym
Składniki na 4 porcje:
świeży kalafior
szklanka mąki pszennej
szklanka mleka
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym?
Warzywo umyj, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw. Przygotuj ciasto naleśnikowe: mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.
Każdą różyczkę kalafiora namocz dokładnie w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Po usmażeniu wyłóż kalafiora na ręcznik papierowy, aby oddał nadmiar tłuszczu.
Smacznego.