Kanapka klubowa - Club Sandwich – idealna na śniadanie lub do pracy.
pixabay.com

Kanapka klubowa - Club Sandwich – idealna na śniadanie lub do pracy.

Kanapka klubowa swój początek prawdopodobnie sięga 1899 roku w Stanach Zjednoczonych. Club Sandwich to atrakcyjnie wyglądająca warstwowa kanapka z warzywami i mięsem, nabijana jest na charakterystyczny patyczek. Może być urozmaiceniem codziennej diety i służyć za pyszne śniadanie lub obiad z dodatkiem frytek i surówki. Poznaj przepis na tradycyjną kanapkę klubową i zaskocz bliskich kreatywnością.

1. Kanapka klubowa – Club Sandwich – opis potrawy.

2. Składniki potrzebne do zrobienia kanapki klubowej.

3. Jak wykonać tradycyjną kanapkę klubową – Club Sandwich?

4. Dodatki i inne wersję posiłku.

Kanapka klubowa – Club Sandwich – opis potrawy.

Tradycyjna kanapka klubowa – Club Sandwich składa się z chrupiącego chleba tostowego, sałaty, bekonu, szynki, pomidora i ogórka. Podawana jest z surówką Colesław i frytkami.

W poniższym przepisie podamy sposób przygotowania takiej kanapki z fit frytkami pieczonymi w piekarniku oraz pyszna surówką.

Składniki potrzebne do zrobienia kanapki klubowej.

Do zrobienia dwóch dań z kanapką klubową w roli głównej potrzebujemy:

· Chleb tostowy – 6 kromek

· Sałatę, pomidory, ogórki kiszone

· 6 plastrów boczku

· 6 plastrów szynki z kurczaka lub indyka

· Ser żółty tostowy

· 2 łyżki majonezu + 2 łyżki musztardy

· 1 główka małej i świeżej kapusty

· 3 marchewki

· 1 mała cebulka

· Sól, pieprz, suszone oregano

· 6 średniej wielkości ziemniaków

Wszystkie powyższe składniki są powszechnie dostępne, więc nie będzie problemu z ich kupieniem. Jeżeli nie chcesz używać chleba tostowego, możesz go zastąpić innym, najlepiej żeby miał kwadratowe kromki, ponieważ po złożeniu kanapki będziemy je kroić po skosie, aby były o kształcie trójkąta. Chleb pełnoziarnisty czy razowy zmieni kanapki na bardziej zdrowe

Jak wykonać tradycyjną kanapkę klubową – Club Sandwich?

Wykonanie samych kanapek jest bardzo proste.

1. Ziemniaki obierz i pokrój na paseczki, dopraw solą , pieprzem i oregano. Umieść na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 240°C. Piecz około 20 minut.

2. W tym czasie zajmij się surówką. Colesław to bardzo popularna surówka, chętnie robiona w polskich domach. Marchewkę i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Kapustę poszatkuj. Wszystko przełóż do miski i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Możesz dołożyć również łyżkę majonezu. Wstaw surówkę do lodówki.

3. Chleb tostowy podpiecz w tosterze.

4. Zmieszaj majonez z musztardą i posmaruj nimi każdą kromkę z jednej strony.

5. Boczek podsmaż na patelni z dwóch stron.

6. Teraz złóż kanapki klubowe – Club Sandwich. Na chrupiącą kromkę chleba połóż plaster boczku, sałatę, pomidora, kromkę chleba, ogórek, szynkę, pomidora i trzecia kromkę chleba tostowego. To samo zrób z druga kanapką.

7. Potem przekrój je po skosie na połowę tworząc trójkąty. Możesz również napić je na patyczek.

8. Club Sandwich podawaj z frytkami i surówką.

Pyszna kanapka klubowa jest już gotowa!

Dodatki i inne wersje posiłku.

Kanapkę klubową można jest samą lub ze smacznymi dodatkami. Ciekawym uzupełnieniem posiłku zamiast frytek są chrupiące chipsy ziemniaczane. Robi się je podobnie jak frytki, ale ziemniaki należy pokroić na talarki. Nie musisz obierać ich wcześniej ze skórki, ale dobrze je umyj. Zaproponowana w tym przepisie sałatka Colesław tak naprawdę może być zastąpiona inną surówką, w zależności od upodobań.

Zamiast szynki i boczku można użyć wędzonego łososia lub zrobić kanapki w wersji wegetariańskiej, na przykład z jajkiem sadzonym i awokado.

Kanapki klubowe Club Sandwich można podawać bez dodatków jako pożywne śniadanie lub drugie śniadanie. Z dodatkami takimi jak frytki, pieczone ziemniaki czy chipsy ziemniaczane tworzą pełnowartościowy obiad.

Kanapka klubowa – Club Sandwich to świetny pomysł na wspólny posiłek z bliskimi. Nie musisz jej robić w wersji tradycyjnej, możesz dostosować do konkretnych upodobań rodziny. Lubicie warzywa? Zrób kanapki w formie wegetariańskiej, z dużą ilością świeżych warzyw, pomidorów, ogórków, sałaty czy awokado i rzodkiewki. Wybór należy do was!

Następny artykuł