Kapusta w przepysznej odsłonie
Wikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis

Nie da się ukryć, że kapusta często odgrywa główną role w krokietach. Niektórzy decydują się na mrożenie tej świątecznej potrawy. Wśród internautów zdania są podzielone. Jedni zamrażają krokiety po smażeniu, inni przed nim. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi wskazującej na prawidłowe postępowanie, jednak jedno się nie zmienia. Mianowicie przepis na najlepsze krokiety.

Kapusta jest niezwykle istotnym składnikiem wielu dań naszej rodzimej kuchni. Można ją znaleźć między innymi w krokietach, które podobnie jak inne potrawy, czasami zamrażamy. Okazuje się, że smakosze podchodzą do tej kwestii w bardzo różny sposób.

Kapusta i grzyby zawinięte w ciasto - jak je mrozić?

Bez wątpienia kapusta sprawia, że krokiety są nie lada kąskiem dla wielbicieli polskiej. Na internetowym forum portalu Kafeteria, pojawiło się pytanie dotyczące mrożenia świątecznego specjału. Warto przyjrzeć się temu jak z tym przysmakiem postępują miłośnicy kulinariów.

Kiedy krokiety pojawiają się na stole, przeważnie w ich wnętrzu skrywa się kapusta. Niektórzy decydują się na mrożenie świątecznego dania. Wielu z użytkowników forum od razu stwierdziło, że krokiety poddaje takiemu zabiegowi dopiero po smażeniu. Równie często występowały odpowiedzi potwierdzające, że specjał należy mrozić po panierowaniu. Jeden z wpisów był nieco bardziej rozubudowany.

- Zamroź niesmażone, potem jak będą potrzebne, wyjmij z zamrażarki i przełóż na całą noc do lodówki. Rano będą odmrożone i wtedy otocz w rozmąconym jajku i bułce. Smaż a będą jak świeże - bez wątpienia kapusta w takim wydaniu może być niezwykle kusząca. W związku z tym warto przedstawić niecodzienny przepis na krokiety.

W tych krokietach kapusta zagra pierwsze skrzypce. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiemu specjałowi. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 5 g grzybów suszonych
  • cebula
  • sól i pieprz

Panierka:

  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Kapusta w przepysznej odsłonie

Na początku do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy jajka, wodę, mleko oraz odrobinę soli. Wszystko miksujemy i odstawiamy na pół godziny. Ciasto smażymy jak naleśniki. Oczywiście na rozgrzanym oleju.

Kapusta będzie smakowała najlepiej jeżeli trochę ją podgotujemy. Jeżeli chcemy, aby była bardziej delikatna, wówczas musimy ją wcześniej przepłukać. Grzyby suszone namaczamy i również gotujemy. W ich przypadku powinno to trwać około 40 minut. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w niewielką kostkę.

Nasza kapusta powinna być odciśnięta z wody i posiekana. Dodajemy do niej cebulę i grzyby. Całość mieszamy i wzbogacamy o sól i pieprz. Farsz rozsmarowujemy na przygotowane uprzednio naleśniki. Najpierw składamy je jak kopertę, a następnie zwijamy w rulon.

Jajka rozbijamy i mieszamy z dodatkiem solu i pieprzu. Masa powinna być jednolita. Maczamy w niej zawiniątka, w których skrywa się kapusta. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Nasz świąteczny specjał idealnie smakuje z sosami i barszczem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać go również przed świętami.

Źródła: Forum Kafeteria; Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze błyskawiczne przepisy, idealne na jesienną porę:

Następny artykuł