Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to jedna z podstaw kuchni polskiej, która szczególnie często i chętnie przygotowywana jest na Śląsku. Jest to dodatek do szarych klusek, kopytek, ziemniaków, rolad czy kotletów schabowych. Wyśmienicie smakuje udekorowana koperkiem i niewielką ilością świeżego pieprzu.
Przygotowanie kapusty zasmażanej nie wymaga bardzo dużego nakładu pracy, jednak tej potrawie trzeba zarezerwować około 30-50 minut. Czas ten zależy od rodzaju użytej kapusty – świeżej (staje się miękka szybciej) lub kiszonej. Oprócz czasu gotowania, kapusty te różni jeszcze jedna, kluczowa rzecz, czyli smak. Przygotowując to danie ze świeżego, młodego warzywa otrzymamy potrawę delikatną w smaku, natomiast posiłkując się kapustą kiszoną, musimy wiedzieć, że danie będzie nieco kwaśne.
Kapusta zasmażana nie należy do dań dietetycznych. Aby smakowała doskonale i miała docelową konsystencję należy użyć sporo masła i dobrze je zarumienić. To bardzo ważne, podobnie ja samo przesmażenie mąki. Od tego zależy ostateczny aromat potrawy, a przyprawy tylko podkręcają jej smak. Dodatkowo do jej przygotowania można użyć też boczku (przesmaża się go na patelni przed rozpuszczeniem masła i dodaniem mąki) co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i ciekawa. Należy pamiętać, aby zmniejszyć wtedy ilość dodanego masła.
Składniki na kapustę zasmażaną, z młodej kapusty:
około 650 g młodej kapusty (1 główka)
100 g masła
125 ml wody
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
pęczek koperku
przyprawy: płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka cukru, świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania kapusty zasmażanej z młodej kapusty:
Kapustę umyj, osusz i pozbądź się ciemniejszych, odstających liści. Główkę podziel na ćwiartki, odkrój głąby i poszatkuj na cienkie paski.
Przygotowaną kapustę umieść w garnku, wlej wodę i dodaj przyprawy. Zamieszaj składniki, przykryj naczynie i gotuj całość przez około 15 minut. Młoda kapusta w tym czasie powinna zrobić się prawie miękka.
Następnie do garnka wciśnij 2 łyżki soku z cytryny, posiekany koperek i wymieszaj całość. Pogotuj jeszcze przez chwilę do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości kapusty.
W tym czasie, na niewielkiej patelni rozpuść masło, wrzuć łyżkę mąki i energicznie wymieszaj zawartość naczynia, aby nie pojawiły się grudki. Przysmaż przez chwilę do uzyskania lekko złotej zasmażki, a następnie przelej do garnka z gotującą się kapustą. Wymieszaj dokładnie i posmakuj. W razie konieczności dopraw.
Całkowity czas przygotowywania potrawy powinien wynieść około 20 minut (w przypadku bardzo młodej, miękkiej kapusty) lub około 30 minut (w przypadku starszej, jaśniejszej).
Składniki na kapustę zasmażaną z kiszonej kapusty:
1 kg kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty
2 marchewki (opcjonalnie, użyj, jeśli nie jej w opakowaniu kapusty kiszonej)
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
trochę wody
przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, liście laurowe (4 sztuki), ziele angielskie (10 kulek).
Sposób przygotowania kapusty zasmażanej z kiszonej kapusty:
Spróbuj kapusty – jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukaj ją wodą, a jeśli nie, to po prostu włóż do garnka. Obierz marchew (jeśli używasz), umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dorzuć do kapusty.
Dodaj odrobinę wody (aby tylko przykryła kapustę), liście laurowe i ziele angielskie. Włącz pod garnkiem niewielki gaz, przykryj pokrywką i gotuj tak długo, aż kapusta stanie się miękka (ok. 30-45 minut).
W tym czasie obierz cebulę, pokrój ją na niewielką kostkę i zeszklij na dużej patelni z dodatkiem masła. Gdy cebula będzie miała złoty kolor, dorzuć mąkę i energicznie wymieszaj. Podsmaż chwilę cały czas mieszając (ok. 2 minuty).
Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją, wlewając płyn do innego naczynia. Następnie wrzuć na patelnię i smaż przez kilka minut dodając co chwilę trochę płynu z gotowania.
Danie jest gotowe, kiedy kapusta będzie całkowicie miękka, a konsystencja dania będzie gęsta i kremowa. Posmakuj i dopraw solą i pieprzem.
Kapusta zasmażana z kiszonej kapusty jest gotowa. Podawaj ją na ciepło jako dodatek do obiadu złożonego z ulubionego mięsa wieprzowego lub wołowego oraz ziemniaków lub klusek.