Smakosze.pl Przepisy Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole
canva/olejx; Pawel Wodzynski/East News

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole

21 grudnia 2022

Kisiel z żurawiny jest specjałem o przyjemnym, nieco cierpkim smaku. Eleganckie wigilijne danie jest ważnym elementem rodzinnego spotkania Iwony Pavlović. Jurorka telewizyjnego show zdradziła, jak przygotowuje się go u niej w domu. Przepis jest naprawdę prosty.

Piękna, niesamowicie intensywna czerwień kisielu z żurawiny idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Podany w towarzystwie makowego mleka czy bitej śmietany rarytas, skusi niejednego smakosza, a w przeciwieństwie do wielu innych dań, jego przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.

Przepis na kisiel z żurawiny Iwony Pavlović

Składniki:

  • 1 kg świeżej żurawiny

  • 250 g cukru

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • woda

Jak zrobić kisiel z żurawiny? Iwona Pavlović zdradziła niezawodny przepis

Wieczorem, na dzień przed planowanym gotowaniem, żurawinę myjemy. Następnie mielimy ją w maszynce , a owocową masę łączymy z cukrem i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia zlewamy do słoików i odstawiamy na dobę.

Po tym czasie przenosimy całość do garnka i ważymy. Wlewamy tyle wody, by 1 litr płynu przypadał na 250 g masy. Gotujemy całość, po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mieszając cały czas, jeszcze przez chwilę podgrzewamy.

Kisiel z żurawiny zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i przenosimy do naczyń, w których będziemy przysmak serwować. Podajemy po ostudzeniu solo, ze śmietanką lub mlekiem makowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy słodkie pierogi z makiem oraz pyszną i aromatyczną wegańską wersję ryby po grecku .

Kisiel z żurawiny jest pyszny
canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy