Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole
Kisiel z żurawiny jest specjałem o przyjemnym, nieco cierpkim smaku. Eleganckie wigilijne danie jest ważnym elementem rodzinnego spotkania Iwony Pavlović. Jurorka telewizyjnego show zdradziła, jak przygotowuje się go u niej w domu. Przepis jest naprawdę prosty.
Piękna, niesamowicie intensywna czerwień kisielu z żurawiny idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Podany w towarzystwie makowego mleka czy bitej śmietany rarytas, skusi niejednego smakosza, a w przeciwieństwie do wielu innych dań, jego przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.
Przepis na kisiel z żurawiny Iwony Pavlović
Składniki:
-
1 kg świeżej żurawiny
-
250 g cukru
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
woda
Jak zrobić kisiel z żurawiny? Iwona Pavlović zdradziła niezawodny przepis
Wieczorem, na dzień przed planowanym gotowaniem, żurawinę myjemy. Następnie mielimy ją w maszynce , a owocową masę łączymy z cukrem i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia zlewamy do słoików i odstawiamy na dobę.
Po tym czasie przenosimy całość do garnka i ważymy. Wlewamy tyle wody, by 1 litr płynu przypadał na 250 g masy. Gotujemy całość, po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mieszając cały czas, jeszcze przez chwilę podgrzewamy.
Kisiel z żurawiny zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i przenosimy do naczyń, w których będziemy przysmak serwować. Podajemy po ostudzeniu solo, ze śmietanką lub mlekiem makowym. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy słodkie pierogi z makiem oraz pyszną i aromatyczną wegańską wersję ryby po grecku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby pierniczki nie były twarde? Wystarczy pojemnik i 1 produkt, który masz pod ręką
-
Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: fakt