Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2022 18:24

Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc

Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc
canva/MKielbievsky

Ryba w galarecie jest tradycyjnym, wigilijnym daniem. Karpia zwykle przygotowujemy dzień wcześniej, żeby wywar stężał przez całą noc w lodówce. Jak przyspieszyć tężenie rybnej galarety? Potrawa będzie gotowa tego samego dnia.

Tężenie ryby w galarecie przyspieszysz w prosty sposób. Wystarczy, że schłodzisz i karpia i wywar. Potrawę wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie będzie już gotowa do jedzenia.

Sekretem idealnej ryby w galarecie jest aromatyczny wywar. Ugotuj go nie tylko na warzywach rosołowych, a na głowie i ogonie karpia. Bulion gotuje się znacznie krócej niż rosół. Wywar dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Możesz dodać również szczyptę kurkumy mielonej i lubczyk.

Do ryby w galarecie koniecznie dodaj warzywa. Na półmisku rozłóż karpia i poukładaj plasterki ugotowanej marchewki. Dodaj również połówki jajek na twardo, zielony groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki. Całość zalej tężejącą galaretą. Karpia podawaj z kawałkami cytryny.

Jak przyspieszyć tężenie rybnej galarety? Wigilijny karp w galarecie będzie gotowy błyskawicznie

Po ugotowaniu wywaru, kawałki karpia wyłóż na półmisek. Wywar przecedź, wlej do miski, rozpuść dokładnie żelatynę. Następnie miskę włóż do zlewu lub większego pojemnika wypełnionego zimną wodą. Wywar możesz również wynieść na balkon.

Karpia również należy dokładnie schłodzić. Rybę możesz schłodzić w lodówce lub wynieść na balkon. Na półmisek z zimnymi kawałkami karpia połóż warzywa i zalej tężejącą galaretą. Danie wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Jak ugotować wywar na rybę w galarecie? Będzie aromatyczny i pełen smaku

Do karpia w galarecie potrzebujesz całej ryby. Gotowe filety po ugotowaniu znajdą się na półmisku. Z głowy i ogona ugotujesz wyśmienity wywar. Do garnka dodaj warzywa rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie.

Wywar gotuj do miękkości warzyw, następnie włóż kawałki filetów i gotuj kilka minut. Filety wyjmij, a cały wywar przecedź przez gazę lub gęste sito i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dopiero wtedy dodaj żelatynę.

W czym najlepiej moczyć śledzie? Zapomnij o mleku i wodzie, jest lepszy sposób. Dowiedz się również, co zrobić, żeby strucla makowa się nie rozwarstwiała.

karp w galarecie
canva/TeresaKasprzycka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: