Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Klasyczny torcik cappuccino
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:44

Klasyczny torcik cappuccino

Klasyczny torcik cappuccino
pixabay.com

Lubisz słodycze? Na pewno pokochasz torcik cappuccino! To przepis, który po prostu trzeba znać. Elegancki torcik o kawowym smaku, świetnie sprawdzi się na urodziny i wszystkie specjalne okazje. Zobacz, jak przygotować ten przepis!

undefined

Tort cappuccino  - przepis

Przepis na klasyczny torcik cappuccino to coś, co zdecydowanie przepis, który warto znać! Świetnie nadaje się na różne okazje, goście na pewno nie skończą na jednej porcji. Zobacz, jak go przygotować.

Do przygotowania tego tortu potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – po 75 g mąki tortowej i ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka miodu naturalnego, 4 jajka, 1 szczypta soli, 150 g cukru; na masę – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, ½ łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu, 500 ml śmietany kremówki, 75 g cukru pudru, 2 opakowania zagęstnika do śmietany; ponadto – 100 g truskawek, 2 brzoskwinie.

Przygotowanie – na początek kawę i kakao rozpuszczamy w 1 łyżce wrzątku. Mieszamy z miodem. Mąki (tortowa, ziemniaczana) przesiewamy z proszkiem. Białka ubijamy z solą, wsypujemy cukier. Mieszamy z żółtkami. Dodajemy kawę, kakao i mąki. Ciasto wykładamy do wyłożonej pergaminem formy (24 x 28 cm). Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Studzimy, kroimy na 3 blaty.

Aby przygotować masę należy: kawę i kakao rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, studzimy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem. 1/3 śmietany odkładamy, resztę mieszamy z kawą i kakao. Masą smarujemy 2 blaty ciasta. Układamy jeden na drugim. Przykrywamy trzecim blatem. Wierzch smarujemy resztą śmietany. Znów z truskawek usuwamy szypułki, a z brzoskwiń pestki. Owoce kroimy w cząstki, dekorujemy tort.

Torcik możesz udekorować w dowolny sposób, najlepiej jednak prezentuje się po prostu ozdobiony białym kremem. Możesz też ozdobić go wiórkami czekolady lub ziarnami kawy. 

Przepis na tort cappuccino w wersji czekoladowej

Torcik cappuccino możesz przygotować także w wersji mocno czekoladowej. To doskonały wybór dla każdego, kto lubi czekoladowe smaki i kawę! 

Do przygotowania tego tortu potrzebne nam będą następujące składniki: na krem – 200 g gorzkiej czekolady 70%, 305 ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka olejku waniliowego; na ciasto – 200 g masła, 255 ml mleka 3,2%, 50 ml espresso, 200 g gorzkiej czekolady 70%, 150 g mąki tortowej, ½ szklanki ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 1 i ¼ szklanki drobnego brązowego cukru, 2 łyżki likieru kawowego; ponadto – 100 ml mocnej herbaty z rumem do nasączenia, 50 g czekolady deserowej.

Przygotowanie – przygotujmy krem: połamana na kawałki gorzką czekoladę wkładamy do miski. Śmietankę z cukrem pudrem i wanilią mocno podgrzewamy. Wlewamy do czekolady, mieszamy do momentu, aż się roztopi. Studzimy około 2 godzin.

Przygotujmy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło z mlekiem podgrzewamy do momentu, aż się roztopi. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy, podgrzewając, do roztopienia. Wlewamy do dużej miski, studzimy. Natomiast mąkę tortową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i cukier brązowy, mieszamy rózgą do połączenia. Wsypujemy suche składniki, wlewamy likier, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównujemy. Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. Studzimy. Przekrawamy na 3 blaty. Blaty nasączamy herbatą z rumem. Przekładamy kremem, formując tort. Smarujemy wierzch i boki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy cienką warstwą na stalowej blaszce (z zewnątrz) i odstawiamy do zastygnięcia. Nożem zeskrobujemy wiórki, dekorujemy tort.

Przygotowanie takiego tortu co prawda zajmuje trochę czasu, ale efekt będzie niesamowity, a goście na pewno będą prosili Cię o więcej!

Tagi: