Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przy tym zwykły bigos może się schować. Śląski przepis na kapustę to idealny patent na tani obiad

Przy tym zwykły bigos może się schować. Śląski przepis na kapustę to idealny patent na tani obiad

Ciapkapusta to tani obiad
YT/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Ciapkapusta jest przyjemnym śląskim daniem, idealnym na chłody. Przygotowuje się ją prosto i bez wysiłku, a składniki są niedrogie. W moim domu znika szybciej niż najlepszy bigos. Polecam spróbować.

Pomysł na tani obiad

Gdy myślę o tanim obiedzie dla całej rodziny, do głowy przychodzą mi dania z makaronem, ziemniakami lub kapustą. Pomysł przygotowania ciapkapusty zrodził się z rozmów ze znajomymi ze Śląska. Wytłumaczyli mi, że u nich — zamiast tradycyjnego bigosu — robi się właśnie taki specjał.

Część kiszonej kapusty i mięsa w daniu zastępowana jest tanią i sycącą bulwą, więc portfel nie cierpi aż tak bardzo. Doprawienie trochę mnie niepokoiło, ale postanowiłam spróbować. Efekty przerosły moje oczekiwania.

Boczek i słonina do ciapkapusty.jpg
YT/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
W tym roku na Wszystkich Świętych podam gościom taką karkówkę. Z jednym dodatkiem sos smakuje obłędnie

Przepis na śląską ciapkapustę

Doprawianie kapusty i ziemniaków kminkiem nie zawsze spotka się z entuzjazmem. Przyprawa jednak doskonale podkreśla smak ciapkapusty i ułatwia trawienie, więc nie warto z niej rezygnować. Sceptycy muszą się w końcu przekonać.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • garść grzybów świeżych lub mrożonych
  • 100 ml wody
  • 1 średnia cebula
  • 300 g parzonego boczku
  • 50 g słoniny
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista składników na prosty i tani obiad z kapusty i ziemniaków nie jest długa. Wykonanie też nie zajmie całego popołudnia. Warto się skusić — rodzina zje ze smakiem.

Jak zrobić ciapkapustę? Śląski przysmak to pomysł na tani obiad

Niedroga i smaczna potrawa nie wymaga kulinarnych sztuczek. Zaczynam od ugotowania obranych i umytych ziemniaków w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki kminku. Gdy będą miękkie, odcedzam je.

W międzyczasie nastawiam kapustę kiszoną. Siekam ją i wraz z grzybami oraz wodą umieszczam w garnku. Dodaję liście laurowe, drugą łyżeczkę kminku oraz pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem.

Słoninę kroję w kostkę. Boczek pozbawiam skóry i chrząstki — dodaję je do kapusty, by oddały tam smak. Mięsa natomiast podsmażam na suchej patelni, by wytopiły tłuszcz. Gdy to się zadzieje, wrzucam posiekaną cebulę i szklę ją.

Na patelnię wrzucam już lekko podgotowaną kapustę z grzybami i smażę, aż jeszcze bardziej zmiękną. Usuwam liście laurowe i kawałki mięs. Na koniec zawartość patelni łączę z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.

Jak podać ciapkapustę?

Do sycącej i pełnej smaku potrawy nie potrzeba wiele. Najlepszym dodatkiem będzie szklanka chłodnej maślanki o naturalnym smaku. Możecie też sięgnąć po inny płynny nabiał np. kefir.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tani obiad. Oprócz ciapkapusty warto przetestować bogaty i sycący chłopski kociołek z kiełbasą. Być może skusi was też gulasz z ziemniaków.

Tani obiad z kapusty.jpg
YT/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Źródło: YT/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI