Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia robiła najlepsze racuchy z jabłkami. Dodawała do nich składnik, na który większość by nie wpadła
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.11.2023 10:22

Moja babcia robiła najlepsze racuchy z jabłkami. Dodawała do nich składnik, na który większość by nie wpadła

racuchy z jabłkami
YouTube/@smakikatriny

Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wszystko dzięki babci, która była mistrzynią w ich przyrządzaniu. Racuchy w jej wykonaniu były pulchne i rozpływały się w ustach. Babcia dodawała do nich nieoczywisty składnik, który znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. 

Racuchy z jabłkami czarują smakiem

Czy są tu smakosze racuchów z jabłkami? Mam nadzieję, że tak, bo chciałabym się podzielić z Wam doskonałą recepturą na to danie. Wielu z nas przepada za tym przysmakiem. Miękkie, pulchne i rumiane są nie lada smakołykiem. 

To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i racuchami przyrządzanymi przez moją babcię. Seniorka robiła je wyśmienicie, a ten smak pamiętam do dziś. Takie pyszne racuchy z jabłkami robię z przepisu, który przekazała mi babcia. Zawsze dodawała do niego niepozorny składnik, jakim jest serek wiejski.

serek wiejski.jpg
Canva / YelenaYemchuk
Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął

Jak zrobić racuchy z jabłkami i z serkiem wiejskim?

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej tortowej
  • opakowanie drożdży suszonych
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie serka wiejskiego 200 g
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jabłka
  • 250 ml ciepłego mleka

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy drożdże suszone i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy serek wiejski. Ponownie mieszamy składniki. Teraz pora na dodanie startych jabłek na tarce o dużych oczkach. 

Jabłka przed dodaniem musimy odcisnąć z soku. Dosypujemy mąkę, cukier waniliowy i wlewamy szklankę ciepłego mleka. Wszystkie składniki łączymy. Powinniśmy uzyskać gładką masę, którą odstawiamy na 10 minut. 

Racuchy z jabłkami kuszą puszystością i smakiem

Racuchy smażymy na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Nasze danie podczas smażenia pięknie wyrasta i jest bardzo pulchne. Po usmażeniu racuchy z jabłkami wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. 

Racuchy z jabłkami z dodatkiem serka wiejskiego mają kremowy smak. Są puszyste, bardzo wyrośnięte i wprost rozpływają się w ustach. Będą smakować posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem musu jabłkowego z cynamonem. Pisaliśmy, jak przyrządzić racuchy z jogurtem naturalnym. Podawaliśmy, jak zrobić wyśmienite racuchy z dynią. 

racuchy
 YouTube/@smakikatriny

Źródło: YouTube/@smakikatriny