Smakosze.pl
Kompot z wiśni

pixabay.com

Kompot z wiśni

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Kompot z wiśni pewnie większości kojarzy się z domem rodzinnym i wspólnym obiadem przygotowanym przez mamę lub babcię. I chociaż teraz rzadko się go przygotowuje, warto od czasu do czasu przyrządzić go dla swoich najbliższych. Będzie on miłą odmian

Kompot z wiśni pewnie większości kojarzy się z domem rodzinnym i wspólnym obiadem przygotowanym przez mamę lub babcię. I chociaż teraz rzadko się go przygotowuje to warto od czasu do czasu przygotować go dla swoich najbliższych. Będzie on miłą odmianą dla kolorowych napojów.

Kompot z wiśni do obiadu:

Składniki:

  • 700 ml wody

  • 500 g wiśni

  • cukier (ilość w zależności od preferencji i stopnia kwaśności owoców),

Sposób przygotowania kompotu z wiśni:

Wiśnie umyj, pozbądź się ogonków i wydryluj (najprościej i najszybciej będzie użyć do tego specjalnej drylownicy, ale możesz zrobić to też palcami). Jeżeli chcesz, możesz ugotować kompot także z wiśni z pestkami. Wtedy smak napoju będzie jeszcze bardziej intensywny.

Przygotowane owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na około 30 minut. Lepiej dodać w tym momencie mniej cukru niż za dużo – podczas gotowania będzie można go dosypać i dosłodzić kompot, a jeśli przesadzisz z nim na początku, to pozostanie jedynie dolanie wody, a to osłabi intensywności smaku owoców.

Do garnka wlej wodę i gotuj całość przez około 20 minut. Ponownie – lepiej na początku wlać trochę mniej wody, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo owocowe kompoty.

Na koniec spróbuj i zdecyduj czy odpowiada Ci taka ilość cukru i wody.

Kompot podawaj po przestudzeniu.

Kompot z wiśni do przechowania zimę:

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych, ciemnych wiśni

  • ok. 1,5 l wody

  • 0,5 kg cukru

  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

Tak, jak powyżej – umyj wiśnie, oderwij od nich ogonki i wydryluj (lub nie). Przygotuj również słoiki – wcześniej je dokładnie umyj, wyparz i wysusz. Słoiki nie mogą być wyszczerbione, nakrętki powyginane i zardzewiałe, a gumki popękane i rozciągnięte.

W garnku zagotuj wodę, wsyp cukier i dodaj sok cytryny. Wymieszaj dokładnie do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.

Wiśnie wrzuć do słoików, do około połowy ich wysokości, a następnie zalej do pełna wodą z cukrem. Każdy słoik mocno zakręć uprzednio wycierając nakrętkę.

Kompot pasteryzuj przez około 30 minut, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak wyparzyć słoiki?

1. Wyparzanie we wrzątku – słoiki i zakrętki umyj, a następnie umieść w garnku i zalej wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut. Możesz też zalać je zimną wodą i zagotować całość. Wyjmuj słoiki bardzo ostrożnie, używając chwytaka kuchennego.

2. Wyparzanie w mikrofalówce – do umytych słoików wlej trochę wody, a następnie umieść je w mikrofalówce. Nastaw najwyższą moc i podgrzewaj przez dwie minuty. Nakrętki wyparz osobno we wrzątku.

3. Wyparzanie w piekarniku – umyte, odkręcone słoiki bez nakrętek wstaw do piekarnika i nastaw temperaturę grzania na 100 stopni C. Podgrzewaj przez około 20 minut, a następnie wystudź słoiki w środku. Wieczka i pozostałe elementy wyparz we wrzątku.

4. Wyparzanie w zmywarce – umyte i odkręcone słoiki umieść w zmywarce (osobno słoiki i wieczka) i ustaw program prania z temperaturą 75 stopni C. Nie dodawaj żadnych detergentów! Po zakończeniu programu wyjmij słoiki i przelej gorącą wodą.

Czym jest pasteryzacja?

Pasteryzacja, czyli inaczej wekowanie, to po prostu podgrzewanie słoików z przetworami do temperatury maksymalnej 100 stopni Celsjusza. W trakcie tego procesu giną drobnoustroje, a wieczko zasysa się uniemożliwiając łatwy dostęp do zawartości. Właściwie zawekowaną zawartość można przechowywać nawet do kilku lat.

Jak to zrobić?

1. Pasteryzacja na mokro – na dno dużego garnka włóż ściereczkę kuchenną lub kilka ręczników papierowych, a następnie wlej wodę w temperaturze zbliżonej do temperatury zawartości słoików. Wody powinno być tyle, aby po włożeniu słoików do środka, sięgała do około ¾ ich wysokości. Pasteryzować można więc kilka słoików jednocześnie, ale nie mogą one dotykać ani siebie, ani ścianek naczynia. Tak przygotowany garnek zamknij pokrywą i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj zawartość przez 15-40 minut. Następnie wyjmujemy słoiki z wody i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Dobrze zawekowane słoiki mają wypukłe denka.

2. Pasteryzacja na sucho – słoiki z zawartością włóż do zimnego piekarnika i ustaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Słoiki powinny stać osobno, czy dotykać ani siebie, ani ścianek piekarnika. Urządzenie nastawić na 160 stopni Celsjusza, a gdy tyle osiągnie, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. Taka pasteryzacja powinna trwać około 30 minut. Następnie wyjmujemy słoiki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Seler konserwowy na cały rok

Czytaj więcej >

Przepisy

Sposób na orientalny makaron z sosem sojowym

Czytaj więcej >
surówka z dyni

Przepisy

Chrupiąca, jesienna surówka z dodatkiem dyni

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na makaron penne z kurczakiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na sok z selera naciowego

Czytaj więcej >