Kompot z wiśni
Kompot z wiśni pewnie większości kojarzy się z domem rodzinnym i wspólnym obiadem przygotowanym przez mamę lub babcię. I chociaż teraz rzadko się go przygotowuje to warto od czasu do czasu przygotować go dla swoich najbliższych. Będzie on miłą odmianą dla kolorowych napojów.
Kompot z wiśni do obiadu:
Składniki:
700 ml wody
500 g wiśni
cukier (ilość w zależności od preferencji i stopnia kwaśności owoców),
Sposób przygotowania kompotu z wiśni:
Wiśnie umyj, pozbądź się ogonków i wydryluj (najprościej i najszybciej będzie użyć do tego specjalnej drylownicy, ale możesz zrobić to też palcami). Jeżeli chcesz, możesz ugotować kompot także z wiśni z pestkami. Wtedy smak napoju będzie jeszcze bardziej intensywny.
Przygotowane owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na około 30 minut. Lepiej dodać w tym momencie mniej cukru niż za dużo – podczas gotowania będzie można go dosypać i dosłodzić kompot, a jeśli przesadzisz z nim na początku, to pozostanie jedynie dolanie wody, a to osłabi intensywności smaku owoców.
Do garnka wlej wodę i gotuj całość przez około 20 minut. Ponownie – lepiej na początku wlać trochę mniej wody, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo owocowe kompoty.
Na koniec spróbuj i zdecyduj czy odpowiada Ci taka ilość cukru i wody.
Kompot podawaj po przestudzeniu.
Kompot z wiśni do przechowania zimę:
Składniki:
2 kg dojrzałych, ciemnych wiśni
ok. 1,5 l wody
0,5 kg cukru
sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
Tak, jak powyżej – umyj wiśnie, oderwij od nich ogonki i wydryluj (lub nie). Przygotuj również słoiki – wcześniej je dokładnie umyj, wyparz i wysusz. Słoiki nie mogą być wyszczerbione, nakrętki powyginane i zardzewiałe, a gumki popękane i rozciągnięte.
W garnku zagotuj wodę, wsyp cukier i dodaj sok cytryny. Wymieszaj dokładnie do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Wiśnie wrzuć do słoików, do około połowy ich wysokości, a następnie zalej do pełna wodą z cukrem. Każdy słoik mocno zakręć uprzednio wycierając nakrętkę.
Kompot pasteryzuj przez około 30 minut, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
Jak wyparzyć słoiki?
1. Wyparzanie we wrzątku – słoiki i zakrętki umyj, a następnie umieść w garnku i zalej wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut. Możesz też zalać je zimną wodą i zagotować całość. Wyjmuj słoiki bardzo ostrożnie, używając chwytaka kuchennego.
2. Wyparzanie w mikrofalówce – do umytych słoików wlej trochę wody, a następnie umieść je w mikrofalówce. Nastaw najwyższą moc i podgrzewaj przez dwie minuty. Nakrętki wyparz osobno we wrzątku.
3. Wyparzanie w piekarniku – umyte, odkręcone słoiki bez nakrętek wstaw do piekarnika i nastaw temperaturę grzania na 100 stopni C. Podgrzewaj przez około 20 minut, a następnie wystudź słoiki w środku. Wieczka i pozostałe elementy wyparz we wrzątku.
4. Wyparzanie w zmywarce – umyte i odkręcone słoiki umieść w zmywarce (osobno słoiki i wieczka) i ustaw program prania z temperaturą 75 stopni C. Nie dodawaj żadnych detergentów! Po zakończeniu programu wyjmij słoiki i przelej gorącą wodą.
Czym jest pasteryzacja?
Pasteryzacja, czyli inaczej wekowanie, to po prostu podgrzewanie słoików z przetworami do temperatury maksymalnej 100 stopni Celsjusza. W trakcie tego procesu giną drobnoustroje, a wieczko zasysa się uniemożliwiając łatwy dostęp do zawartości. Właściwie zawekowaną zawartość można przechowywać nawet do kilku lat.
Jak to zrobić?
1. Pasteryzacja na mokro – na dno dużego garnka włóż ściereczkę kuchenną lub kilka ręczników papierowych, a następnie wlej wodę w temperaturze zbliżonej do temperatury zawartości słoików. Wody powinno być tyle, aby po włożeniu słoików do środka, sięgała do około ¾ ich wysokości. Pasteryzować można więc kilka słoików jednocześnie, ale nie mogą one dotykać ani siebie, ani ścianek naczynia. Tak przygotowany garnek zamknij pokrywą i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj zawartość przez 15-40 minut. Następnie wyjmujemy słoiki z wody i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Dobrze zawekowane słoiki mają wypukłe denka.
2. Pasteryzacja na sucho – słoiki z zawartością włóż do zimnego piekarnika i ustaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Słoiki powinny stać osobno, czy dotykać ani siebie, ani ścianek piekarnika. Urządzenie nastawić na 160 stopni Celsjusza, a gdy tyle osiągnie, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. Taka pasteryzacja powinna trwać około 30 minut. Następnie wyjmujemy słoiki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia.