Koreczki Caprese - przekąska na imprezę
pixabay.com

Koreczki Caprese - przekąska na imprezę

Koreczki Caprese to proste i pyszne koreczki na bazie słynnej włoskiej sałatki Caprese, połączone z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Przed podaniem należy je skropić sosem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, co gwarantuje jeszcze lepszy smak. Jak przygotować koreczki Caprese?

Koreczki Caprese - składniki

Składniki:

  • 2 kromki pieczywa tostowego,
  • 1 opakowanie (250 g) pomidorków cherry,
  • 1 opakowanie (250 g) mini mozzarelli,
  • patyczki do szaszłyków,
  • kilka listków świeżej bazylii.


Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.


Przygotowanie koreczków Caprese

Opiecz chleb w tosterze i pokrój w kostkę. Można go również natrzeć połową ząbku czosnku i polać oliwą.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, połówki nadziej na grzance, następnie dodaj liście bazylii, malutki kawałek sera mozzarella i przykryj pozostałymi połówkami pomidorów.

Ułóż na talerzu, przed podaniem skrop sosem na bazie oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.

Gotowe. Smacznego!

Następny artykuł