Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Kosztują grosze i są napakowane potasem. Jedz nawet dwa razy dziennie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.08.2024 18:36

Kosztują grosze i są napakowane potasem. Jedz nawet dwa razy dziennie

jabłka
Fot. Canva/Yelena Yemeniuk

Jak ułożyć dietę, by była pełna witamin? Warto postawić na swojskie owoce, które są łatwo dostępne i niedrogie. Do tego są doskonałym źródłem potasu. Podpowiadamy, co jeść, by było i zdrowo i smacznie. 

Jedz jabłka dla smaku i zdrowia

Lubimy smacznie zjeść. Warto jednak, by to, co spożywamy, było też zdrowe i dostarczało nam witamin i minerałów. Takim źródłem są owoce, których na straganach i w sklepach mamy pod dostatkiem. Pyszności z egzotycznych krajów kuszą niekiedy wyglądem. Jednak warto przypomnieć sobie o swojskich jabłkach.

Bywają niedoceniane, a przecież są świetnym źródłem wartości odżywczych. Jabłka kupimy dosłownie wszędzie. Są niedrogie, ale chyba nieco nam spowszedniały. Nie bez znaczenia jest tu powiedzenie:

Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada

jabłka
Fot. Canva/Carmen Hauser
Wypróbowałam przepis z PRL-u na ciasto ze śliwkami. Wyszło lepsze niż z cukierni

Jabłka naszpikowane potasem i nie tylko

Jabłka mają dużo błonnika i są źródłem witamin A i C. Oprócz tego te swojskie owoce naszpikowane są potasem, wapniem i magnezem. Znajdziemy w nich dużo przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jabłka są po prostu najtańszym źródłem witamin i wartości odżywczych.

Jedzenie jabłek zapobiega cukrzycy typu 2 i chroni mózg przed zmianami, które zachodzą z wiekiem. Dietetycy podpowiadają, by po jabłka sięgać nawet 2 razy dziennie. Najlepiej jeść je ze skórką. Te popularne owoce kupimy właściwie przez cały rok. Jednak, czy warto świeże owoce zastąpić tymi suszonymi?

Czy jeść suszone jabłka?

Okazuje się, że suszone mają jeszcze więcej potasu niż świeże owoce. W suszonych jabłkach jest aż 660 mg w 100 g. Natomiast w świeżych owocach sześć razy mniej potasu. Jak działa potas na nasz organizm? Wspiera pracę mięśnia sercowego i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. 

Spożywanie suszonych jabłek wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Suszone jabłka mają też więcej błonnika niż świeże owoce. Błonnik usprawnia pracę jelit, a to sprzyja odchudzaniu. Suszone jabłka możemy jeść jako przekąskę, ale też dodawać do jogurtu, czy owsianki. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kluski bez ziemniaków. Radziliśmy, jak zrobić pyszny deser na bazie sody i dżemu. 

suszone jabłka
Fot. Canva/oksanashufrych

Źródło: zdrowie.interia.pl