Kotlety mielone Pożarskiego. Żadne inne nie są tak delikatne i soczyste
Znudziły Ci się tradycyjne, ciężkie mielone? Przygotuj na obiad kotlety mielone Pożarskiego z mięsa drobiowego. Są delikatne, jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku. Kotlety z mięsa z indyka błyskawicznie znikają z talerzy i są mniej kaloryczne niż klasyczne.
Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety Pożarskiego zrobione są z mięsa drobiowego, głównie z indyka, przez co są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych mielonych. Kotlety doprawiamy świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem.
Najlepsze kotlety mielone otrzymamy, kiedy kupimy kawałek mięsa z indyka i zmielimy go samodzielnie w domu. Gotowe, paczkowane mięso mielone nie smakuje już tak dobrze, jak świeży kawałek. Mięso wystarczy zemleć raz, a następnie dokładnie wymieszać z resztą składników.
Do kotletów mielonych podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam warzywa na parze, puree z kalafiora, ziemniaków, czy marchewki, a także surówki. Mizeria, buraki tarte, czy surówka z zasmażanej kapusty do kotletów pasują idealnie. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.
Przepis na soczyste i delikatne kotlety z mięsa drobiowego
Składniki:
-
50 dag mięsa z indyka bez kości
-
1 czerstwa kajzerka
-
mleko
-
1 cebula
-
1 jajko
-
pęczek natki pietruszki
-
szczypta suszonego tymianku
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić kotlety mielone Pożarskiego? Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Mięso umyj, oczyść, zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do miski. Kajzerkę namocz w mleku, cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach, posiekaj natkę pietruszki. Do miski z mięsem wbij jajko, dodaj pęczek posiekanej natki pietruszki, cebulę, szczyptę suszonego tymianku.
Całość dopraw solą, pieprzem i wyrabiaj do połączenia składników. Następnie dodaj odciśniętą z mleka bułkę i ponownie dobrze wyrób. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju ok. 10 minut na złoty kolor.
Ugotuj też aromatyczną zupę gulaszową z indyka . Pomysł na równie pożywne drugie danie? Soczysta golonka z indyka , sekretem smaku jest wyjątkowa marynata.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Namaczasz groch na grochówkę? Pożywną zupę możesz przygotować o wiele szybciej
-
Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: onet