Soczysta i rozpływająca się w ustach golonka z indyka. Alternatywa dla wieprzowiny
Golonka z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnej golonki wieprzowej. Jest mniej tłusta, lżejsza i pełna smaku. Do golonki przygotuj marynatę z czosnku i kilku podstawowych przypraw, a będzie przepyszna. Poznaj przepis na soczystą i rozpływającą się w ustach golonkę z indyka.
Indycza golonka jest pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo soczysta i delikatna dzięki dwóm ważnym etapom przygotowania. Golonkę podaj z ziemniakami opiekanymi lub smażonymi na patelni, a także z lekką surówką, np. buraczków lub z pora.
Golonka będzie idealna, kiedy zamarynujesz ją w przyprawach i wstawisz na całą noc do lodówki, aby naszła przyprawami. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Golonka musi zagrzać się w temperaturze pokojowej. Nagła zmiana temperatury spowoduje, że mięso może stać się twarde.
Z indyka przygotujesz również wiele pysznych dań: ugotujesz aromatyczną zupę, zrobisz sałatkę, potrawkę, gulasz, dania jednogarnkowe. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z bukietem warzyw, rozpływa się w ustach.
Przepis na soczystą golonkę z indyka
Składniki na 4 porcje:
4 golonki z indyka
2 większe cebule czerwone
Składniki na marynatę:
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
po łyżeczce tymianku suszonego i papryki mielonej słodkiej
pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
pół łyżeczki soli i pieprzu
Jak zrobić golonkę z indyka?
Mięso umyj i odkładnie osusz. W małym naczyniu przygotuj marynatę: przeciśnij przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj go z oliwą i resztą przypraw.
Golonki natrzyj marynatą, przełóż do pojemnika, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc, aby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia wyjmij golonki pół godziny przed pieczeniem.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż pokrojonymi w słupki cebulami. Całość podlej delikatnie wodą, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez godzinę i 15 minut.
W międzyczasie sprawdzaj ilość wody i w razie potrzeby wlej jeszcze trochę, aby mięso się nie przypaliło. Po upływie wyznaczonego czasu, zdejmij pokrywę, podlej golonki powstałym sosem i dopiekaj kolejne 20-30 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/fotek
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie.pl