Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą cudownie soczyste i obłędnie pyszne
canva/YelenaYemchuk

Zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą cudownie soczyste i obłędnie pyszne

24 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety mielone z cukinią to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Mięso z dodatkiem warzywa startego na tarce jest bardziej soczyste i o wiele smaczniejsze. Kotlety mielone doprawione cebulą, czosnkiem i świeżymi ziołami to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Kotlety mielone z cukinią posmakują każdemu miłośnikowi mięsnych dań. Kotlety są wyraźne w smaku, ale i lżejsze i niezwykle soczyste. Do kotletów dodaję również posiekaną natkę pietruszki i koperek. Świeże zioła dodają fantastycznej nuty.

Kotlety mielone smażę na maśle klarowanym lub na oleju rzepakowym. Zawsze smażę kotlety partiami, żeby nie stykały się na patelni. Kiedy kotletów będzie za dużo, zaczną się dusić, a nie smażyć, przez co nie będą miały chrupiącej skórki.

Kotlety mielone z cukinią podaję z różnymi dodatkami. Doskonale sprawdza się puree ziemniaczane, puree z kalafiora, z bobu, a także ziemniaki gotowane . Przysłowiową wisienką na torcie jest surówka z warzyw sezonowych lub z kapusty. Do kotletów mielonych z cukinią będzie pasować również mizeria, ogórki kiszone i buraki z chrzanem.

Kotlety mielone z cukinią, idealne na rodzinny obiad

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • średnia cukinia

  • mała cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • jajko

  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią? Kotlety są bardzo soczyste i mają chrupiącą skórkę

Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę również zetrzyj, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj do cukinii. Do przygotowanych warzyw włóż mięso mielone, wsyp posiekane zioła, wbij jajko, wsyp sól i pieprz, całość mieszaj jeszcze przez chwilę.

Z przygotowanej masy wyrób kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez około 15 minut, aż z każdej strony będą miały chrupiącą skórkę. Kotlety mielone z cukinią podaj z puree ziemniaczanym lub puree z bobu i ulubionymi surówkami, smacznego.

Smażenie kotletów mielonych
canva/ boiling

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy