Smakosze.pl Przepisy Dodajesz do mielonych cebulę i bułkę namoczoną w mleku? Sięgnij jeszcze po 2 inne dodatki
canva/Yana Gayvoronskaya

Dodajesz do mielonych cebulę i bułkę namoczoną w mleku? Sięgnij jeszcze po 2 inne dodatki

15 października 2022

Kotlety mielone z grzybami i kapustą kiszoną będą znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dwa produkty dodane oprócz namoczonej bułki i cebulki sprawią, że danie będzie soczyste i delikatne. Spodoba się nawet wybrednym. Spróbujecie?

Prosty przepis na kotlety mielone z twistem przekona nawet sceptyków. Dzięki dodatkowi aromatycznych podgrzybków i lekko kwaśnej kapusty kiszonej mięso staje się pełne charakteru. Jest też niezwykle delikatne i soczyste. Musicie do skosztować.

Przepis na kotlety mielone z grzybami i kapustą kiszoną

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 300 g kiszonej kapusty

  • 150 g podgrzybków

  • 1 namoczona w mleku kajzerka

  • 1 średnia cebula

  • 2 małe jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 3 łyżki mączki grzybowej (można pominąć)

  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z grzybami i kapustą kiszoną? Znamy prosty przepis na obiad

Zaczynamy od oczyszczenia i posiekania grzybów. Podobnie postępujemy z cebulą, po czym szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy zmięknie, dodajemy grzyby i kontynuujemy smażenie do czasu, aż się znacznie zredukują. Całość studzimy.

W misce umieszczamy mięso mielone i miękką bułkę. Dodajemy odciśniętą z soku i rozdrobnioną kapustę kiszoną. Łączymy z grzybami i cebulą z patelni, a następnie wsypujemy mączkę grzybową i wbijamy jajka. Masę doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki.

Wyrabiamy niebyt duże owalne kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety mielone z grzybami i kapustą kiszoną podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Spróbujcie znakomitej wersji z piekarnika — zaskoczy was lekkością. Być może też przypadnie wam do gustu pomysł na przysmak bez dodatku surowych jajek — zastąpić je można majonezem.

Kotlety mielone z grzybami i kapustą kiszoną są pyszne
canva/graphia76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy