Kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego
Kotlety schabowe to lubiana klasyka polskiej kuchni. Jeśli jednak znudziły ci się w tej tradycyjnej wersji, łatwo możesz odmienić ich smak. Wystarczy, że wzbogacisz je o kilka prostych składników, a zobaczysz, że zyskają całkiem nowy charakter.
Klasyczne kotlety schabowe to soczyste, kruche mięso okryte pyszną panierką. Swoją chrupkość, ale też niestety kaloryczność, zawdzięczają smażeniu w sporej ilości tłuszczu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli chcesz oszczędzić nieco kalorii, unikasz ciężkostrawnych potraw albo po prostu znudziły ci się tradycyjne schabowe bez problemu przygotujesz kotlety pod serową pierzynką.
Przepis na kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego
Składniki:
-
4 plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm,
-
4 łyżki majonezu,
-
1 cebula,
-
2 ogórki kiszone,
-
4 plastry żółtego sera, np. mozzarella,
-
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rozbite plastry mięsa zachowując kilku centymetrowe odległości. Każdy posmaruj łyżką majonezu.
Cebulę obierz, pokrój w krążki lub piórka. Rozłóż równomiernie na każdym kotlecie, tak by jednak warstwa cebuli nie była zbyt gruba.
Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki, połóż je na cebuli tworząc kolejną warstwę. Każdy kotlet z warzywami przykryj grubszym plastrem żółtego sera .
Blachę z kotletami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Kotlety piecz ok. 25 minut. Podawaj np. z ziemniakami z wody lub frytkami. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje