Największy błąd podczas krojenia sera
Żółty ser często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po niego regularnie. Mało kto spodziewałby się, że nawet podczas tak prozaicznej czynności, jak krojenie sera, możemy popełnić błąd, który doprowadzi do jego zepsucia.
Nie da się ukryć, że żółty ser odgrywa istotną rolę w codziennej diecie wielu osób. Niektórzy zajadają go niemal codziennie. Niemal w każdej lodówce znajdziemy ten popularny produkt spożywczy. Warto wiedzieć, czego unikać podczas krojenie.
Często popełniany błąd podczas krojenia sera
Smakowity ser niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Wykorzystujemy go w rozmaitych daniach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na sycący makaron z serami camembert. W sklepach możemy natknąć się na rozmaite rodzaje uwielbianego nabiału. Wśród nich króluje ser żółty.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Liczne grono smakoszy kupuje żółty ser w kostkach. Jest on bardziej wydajny i trochę tańszy od produktów w plastrach. Siłą rzeczy blok sera musimy wówczas pokroić sami. Okazuje się, że nie powinno się tego robić gołymi dłońmi.
Żółty ser skrywa w sobie bakterie, które odpowiadają za fermentację. Właśnie za ich sprawą produkt jest tak smakowity. Na naszych dłoniach również znajduje się sporo różnego rodzaju bakterii. Nawet regularne mycie nie gwarantuje, że będą stuprocentowo czyste. Tym samym podczas chwycenia kostki sera w gołe dłonie, bakterie mogą przedostać się na specjał.
Za sprawą zanieczyszczeń ser może szybciej się popsuć. Oprócz tego utraci on swoje walory smakowe. W takiej sytuacji nietrudno o zatrucie lub problemy gastryczne. W związku z tym najlepiej podczas krojenia trzymać ser przez plastikową torebkę lub folię spożywczą.
Jak kroić żółty ser?
Oczywiście ser należy kroić w odpowiedni sposób. W tym celu musimy zaopatrzyć się w cienki i bardzo ostry nóż. Liczne sklepy w swojej ofercie mają specjalne ostrza do krojenia sera. Zanim przystąpimy do dzieła, warto zastosować jedną prostą sztuczkę.
Przed rozpoczęciem krojenia najlepiej zanurzyć nóż w gorącej wodzie. Dzięki temu rozwiązaniu ser łatwiej podzielimy na kawałki. Bez najmniejszych problemów powinniśmy ukroić nawet bardzo cienki kawałek.
(Canva / IvanMikhaylov)
Ser żółty należy przechowywać w odpowiednich warunkach
Nikt nie powinien być zaskoczony tym, że ser powinno się trzymać w lodówce. Optymalna temperatura to około 6 stopni Celsjusza. Najlepiej, jeśli ser umieścimy na dolnej półce lodówki.
Warto przeznaczyć jedną szufladę wyłącznie na ser. Wówczas zminimalizujemy ryzyko przedostania się do niego bakterii z innych produktów spożywczych. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak można przedłużyć świeżość jedzenia.
rtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2