Krem z ciecierzycy z kuminem
pixabay.com

Krem z ciecierzycy z kuminem

Aromatyczna i kremowa zupa z ciecierzycy z dodatkiem kuminu (kminu rzymskiego) to niezwykle ciekawa propozycja na zdrowy i sycący obiad. Przygotowywana jest na bazie aromatycznego bulionu warzywnego, dzięki czemu ma głęboki i wyrazisty smak. Dodana do niej śmietana (opcjonalnie mleko kokosowe) sprawia, że zupa staje się delikatna i ma przyjemną konsystencję. Przygotowanie kremu z ciecierzycy nie jest skomplikowane, wystarczy tylko trzymać się naszego przepisu.

Zupa krem z ciecierzycy z dodatkiem kuminu (kminu rzymskiego) to polecana jest wegetarianom, którzy chcą dostarczyć swojemu organizmowi białka, ale też wszystkim fanom lekkich, odżywczych zup. Głównym składnikiem jest oczywiście ciecierzyca, która wraz z kuminem tworzy połączenie idealne, znane od lat i wykorzystywane w wielu kuchniach świata. W zupie nie ma mięsa, ale znajdziemy w niej cebulę i ziemniaki. To wszystko razem z aromatycznym bulionem i dodatkami tworzy naprawdę smaczne i pożywne danie.

Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski - skarbnica białka

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim jest źródłem białka, dlatego często bywa spożywana przez wegan i wegetarian. Poza tym jest bogata w błonnik, witaminy i związki mineralne. Te właściwości już dawno docenili mieszkańcy w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy hummusu. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. Potrawy z ciecierzycy zdobywają coraz większą popularność w Europie, stając się stałym elementem naszej codziennej diety.

Jak przyrządzić krem z ciecierzycy z kuminem?

Do przyrządzenia kremu z ciecierzycy przede wszystkim potrzebujemy cieciorki (możemy kupić ją już ugotowaną lub zrobić to samemu), cebuli, czosnku i ziemniaków, które gotujemy w bulionie i zalewamy śmietanką. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje.

Składniki:

  • 400-500 g ugotowanej ciecierzycy (może być też ze słoika/puszki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 50 ml śmietany 18% lub mleko kokosowe
  • do podania: płatki chili, mielony kmin rzymski, świeża kolendra (lub natka pietruszki).

Przygotowanie:

  • Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w paseczki.
  • W garnku rozpuścić masło lub olej kokosowy i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Po 2 minutach dodać starty czosnek i smażyć, ciągle mieszając, a po 3 minutach wrzucić pokrojone ziemniaki.
  • Dodać łyżeczkę kuminu. Doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  • Dodać ciecierzycę razem z zalewą z puszki lub wodą z gotowania (pół szklanki) i wlać bulion. Zagotować.
  • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać zahartowaną (czyli wymieszaną z odrobiną bulionu) śmietanę. Całość zmiksować na krem przy pomocy blendera. Zamiast śmietany możemy dodać mleko kokosowe. Po jego dodaniu zupę należy ponownie zagotować.

Sposób podania:

Zupę najlepiej podawać z mixem ziaren lub prażonymi orzechami. Można dodać też płatki chili, zmielony kmin oraz listki kolendry lub natki pietruszki. Aby danie było bardziej sycące najlepiej dodać do niego groszek ptysiowy lub grzanki.

Jak ugotować ciecierzycę?

Do zupy możemy wybrać ciecierzycę z puszki lub samodzielnie ją ugotować. Na początku kilka razy namocz groch pod bieżącą wodą. Przełóż ciecierzycę do garnka i zalej wodą tak, aby przykrywała groch co najmniej dwukrotnie. Najlepiej zrobić to wieczorem i moczyć całą noc, ponieważ potrzebuje ona co najmniej 12-godzinnej kąpieli w wodzie. W tym czasie napęcznieje, zwiększając swoją objętość. Następnego dnia odcedź ciecierzycę i zalej świeżą zimną wodą. Całość zagotuj z dodatkiem szczypty soli. Jeśli w trakcie gotowania na powierzchni wody pojawi się piana, usuń ją łyżką. Gotuj do miękkości przez około 1,5 godziny. Po ugotowaniu odlej pół szklanki wody z ciecierzycy (przyda się do zupy). Gotowa ciecierzyca będzie miękka i kremowa w smaku.

Jak przygotować pyszny bulion?

Do kremu z ciecierzycy z kuminem możemy użyć gotowego bulionu w słoiku lub przyrządzić go na bazie kostki rosołowej. Najlepszy jednak będzie ten, który przygotujemy sami. Jak go zrobić?

Przepis na wegański bulion warzywny (składniki na około pół litra bulionu):

  • marchewka
  • pietruszka
  • ¼ korzenia selera
  • cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 ziarenko pieprzu czarnego
  • pół łyżeczka soli
  • 0,7 litra wody.

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki i wkładamy do garnka. Cebulę wcześniej opalamy na suchej patelni. Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy na małej mocy palnika przez co najmniej 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą z pozostawioną małą szczeliną. Na około pół godziny przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki ziemniaczanej. Z wywaru możemy skorzystać od razu, przechowywać w lodówce lub zamrozić w formie kostek na lód i dodawać do zup jako domową kostkę bulionową.

Ciecierzyca na kilka sposobów. Co jeszcze możemy zrobić z cieciorki?

Ciecierzyca to podstawowy składnik hummusu, czyli klasycznej pasty z ciecierzycy z dodatkiem tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Idealnie nada się do zrobienia kotletów z ciecierzycy - świetnego zamiennika mięsnych kotletów, pasztetu z ciecierzycy czy tradycyjnej dla kuchni arabskiej potrawy - falafeli. Smacznego!

Następny artykuł