Kroję jabłka, wrzucam do foremki i zalewam tą masą. To ciasto mógłbym robić codziennie
Przygotowanie ciasta z jabłkami nie musi trwać wiecznie. Ten smaczny deser zrobisz w mniej niż godzinę i to z pieczeniem. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis, a przekonasz się sama, że jabłecznik można robić codziennie. Domownicy będą zachwyceni jego smakiem.
Ciasto z jabłkami odkryte na nowo
Ciasto z jabłkami, czyli popularny jabłecznik lub jak nazywają ten deser koneserzy - szarlotka - zawsze była uznawana za dosyć szybki i łatwy w przygotowaniu wypiek. Ten przepis sprawi, że cały proces będzie jeszcze prostszy. Wystarczy pokrojone jabłka ułożyć w foremce, a następnie zalać je masą. Czy może być coś jeszcze prostszego?
Od teraz nie będziesz musiała zagniatać kruchego ciasta, tak jak robi się to w tradycyjnej wersji, a w dodatku w niepamięć odejdą związane z tym zmartwienia. Dzięki temu przepisowi ciasto zawsze będzie udane i bardzo smaczne. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis, umieszczony poniżej i zrób ten deser , a rodzina będzie zachwycona.
Jabłka i tylko kilka składników
Niewątpliwie najważniejszym produktem ciasta są jabłka. Wybierz te najbardziej soczyste i słodkie, postaraj się, aby nie były zbyt kwaśne. Będziesz potrzebowała także innych składników na ciasto. Nie ma ich zbyt wiele, a wszystkie są tanie i na pewno większość z nich masz w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę. To tam umieszczono potrzebne produkty. Przygotuj wszystkie i zaczynamy pieczenie. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału szybkie dania , znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 4 jabłka
- 75 g + 30 g cukru
- 4 jajka
- 8 g cukru waniliowego
- 150 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- cynamon
Przepis na ciasto
Do miski wbij jajka i wsyp 75 gramów cukru. Utrzyj składniki za pomocą miksera. Następnie wsyp cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Wymieszaj składniki. Wlej olej i ponownie całość wymieszaj, tworząc w jednolitą i gładką masę na ciasto .
Obierz jabłka i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój w małą kostkę i przełóż do miski. Zasyp je 30 gramami cukru i odrobiną cynamonu. Wymieszaj.
Przełóż je do okrągłej foremki i równomiernie rozłóż. Zalej je masą ciasta, które musisz dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Deser piecz przez 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu wierzch możesz przyozdobić cukrem pudrem. Krój na kawałki i częstuj domowników. Sprawdź przepisy na kluski, które są lepsze niż kopytka oraz dowiedz się, jakie słodkie danie z dzieciństwa przypomniał Strzelczyk .