Smakosze.pl Przepisy Krokiety z mięsem i pieczarkami
canva/fotek

Krokiety z mięsem i pieczarkami

16 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Krokiety z mięsem to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny, delikatne naleśniki w chrupiącej panierce z aromatycznym i wilgotnym farszem z mięsa z rosołu i pieczarek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami.

Krokiety świetnie sprawdzą się zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Niemal na każdym weselu ostatnim daniem są właśnie krokiety podane z barszczykiem czerwonym. Krokiety z mięsem i pieczarkami nie są suche, są delikatne i wilgotne w środku. Świetnym wykończeniem jest również chrupiąca i złocista skórka z bułki tartej.

Najlepsze krokiety z mięsem wychodzą z krokietów z mięsa rosołowego, jeśli więc gotowałeś rosół, to już wiesz, jaki obiad zrobić dla całej rodziny. Rosół ugotuj nie tylko na drobiu, do krokietów potrzebne będzie również mięso wołowe. Kawałek wołowiny gotujący się w rosole również znacznie wzmocni jego smak, a krokiety wyjdą genialnie.

Nie wiesz, jak dobrze zawijać krokiety? W tym artykule dowiesz się, jak zawinąć krokiety z mięsem, aby się nie rozleciały.

Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami

Składniki na 18-20 naleśników:

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 1,5 kg mięsa z rosołu

  • 800 g pieczarek

  • 2 cebule

  • pieprz, sól

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

  • bułka tarta

  • 2 jajka

Jak przygotować krokiety z mięsem i pieczarkami?

Przygotuj ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki na ciasto zmiksuj, następnie rozgrzej olej na patelni i usmaż naleśniki.

Przygotuj farsz: posiekaj cebulę, pokrój pieczarki, mięso rosołowe oddziel od kości. Mięso dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do miski. Cebulę podsmaż na patelni z odrobiną oleju, dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż sok się zredukuje.

Naleśniki

Pieczarki dodaj do mięsa, całość podlej odrobiną rosołu i wyrób, aby powstała jednolita masa. Na każdy naleśnik wyłóż farsz, zawiń, obtocz kolejno w jajku i bułce tartej i smaż na większej ilości rozgrzanego oleju.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy