Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami - idealne na obiad
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo aromatyczne i pożywne danie, zwykle podawane podczas świąt i większych uroczystości. Krokiety są świetnym pomysłem również na obiad, kiedy masz ochotę na niecodzienne i smaczne danie. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami.
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które najczęściej jemy na weselach i przygotowujemy na święta i wizyty gości. Tradycyjną potrawę możesz jednak przygotować w bardzo prosty sposób i zrobić smaczną niespodziankę dla całej rodziny.
Krokiety z farszem z mięsa i pieczarek zawsze podaję z barszczem czerwonym , ponieważ buraki genialnie uzupełniają smak smażonych naleśników w panierce. Aromatyczny farsz zrobisz naprawdę bardzo szybko z podstawowych składników.
Do farszu koniecznie dodaj solidną porcję posiekanej natki pietruszki, która dodaje świeżości, lekkości i genialnego aromatu. Pietruszka jest niezbędna do przygotowania najlepszego farszu na bazie mięsa mielonego i pieczarek.
Jeśli masz ochotę na krokiety bez zawijania- tu poznasz przepis na błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami , równie proste i bardzo smaczne.
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki na ciasto naleśnikowe:
-
szklanka mąki pełnoziarnistej
-
szklanka wody
-
szklanka mleka
-
jajko
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
Składniki na farsz:
-
400 g mięsa mielonego
-
400 g pieczarek
-
cebula czerwona
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
Dodatkowo:
-
2 jajka
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
Jak zrobić krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami?
Na początku zrób naleśniki: wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj mikserem. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę, aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za gęste. Na rozgrzanym oleju smaż kolejno naleśniki, wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Przygotuj farsz: na maśle zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. W tym czasie pokrój grzyby, a gdy już mięso będzie podsmażone, wymieszaj z nim pieczarki. Całość solidnie oprósz posiekaną pietruszką i smaż, aż woda z grzybów całkowicie odparuje, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/ Ballun Farsz wykładaj na środek każdego naleśnika, zawiń, następnie obtocz kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na większej ilości rozgrzanego oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż krokiety nabiorą złocistego koloru.