Smakosze.pl Przepisy Krupnik zawsze gotuję na tym mięsie, z nim wychodzi najlepiej. Przepis mam z zeszytu babci
Fot. Shutterrstock/Arkadiusz Fajer

Krupnik zawsze gotuję na tym mięsie, z nim wychodzi najlepiej. Przepis mam z zeszytu babci

13 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na obiad koniecznie ugotuj krupnik. Ta zapomniana zupa doskonale rozgrzewa i syci na długie godziny. Dlatego poznaj przepis babci i przygotuj według niego danie, które zachwyci każdego. Smak zupy bierze się z jednego zaskakującego składnika. Już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej.

Odnaleziony przepis babci na krupnik

O tym, że uwielbiamy zupy , wiadomo nie od dziś. W naszym tradycyjnym menu na pierwszym miejscu znajduje się rosół, a zaraz po nim pomidorowa. Kolejne miejsca zajmują zupy według własnych upodobań. Rzadko się jednak zdarza, aby był to krupnik, który, co to kryć, jest nieco zapomnianym daniem. A szkoda, bo dzięki temu, że ma właściwości rozgrzewające, doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym.

Szczególnie jeżeli będzie to krupnik z przepisu babci. Niedawno odnalazłem go w zeszycie z recepturami i byłem zaskoczony. Jeden, dosyć nietypowy, składnik wprowadził mnie w spore zdumienie, ale kiedy ugotowałem z niego zupę, wiedziałem, że już zawsze będę przygotowywał ją w ten sposób.

żołądki.jpg
Fot. Canva/Vladimir Mironov
Dodaj do kapusty. Wystarczy odrobina, a będzie smaczniejsza i o wiele lżejsza dla żołądka

Krupnik tylko z tego mięsa

Ten krupnik wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiedniemu rodzajowi mięsa. Zupę zazwyczaj gotuje się na żeberkach lub nogach z kurczaka, ale tym razem zastąpimy je żołądkami drobiowymi. Choć ten składnik może dziwić, dzięki niemu zupa nabiera odpowiedniego smaku.

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 1 marchew
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 l zimnej wody
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • pieprz
  • sól

Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Przepis babci na krupnik

Przygotowanie krupniku rozpocznij od wymycia i oczyszczenia żołądków. Dopiero wtedy umieść je w garnku i dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz sól. Całość zalej woda i gotuj pod przykryciem przez godzinę.

W tym czasie przygotuj inne składniki. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej klarowane masło i podsmaż warzywa.

Ugotowane żołądki wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Do wywaru dodaj podsmażone warzywa i doprowadź do zagotowania. Wsyp kaszę i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj mięso, a krupnik przypraw pieprzem i solą. Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami, a będzie smakował obłędnie.

Sprawdź także, co zrobić z ziemniakami z obiadu oraz dowiedz się, jak zrobić najlepszą babkę twarogową .

kru pnik.jpg
Fot. Canva/DianaDomin
Upiekłem na próbę ciasto z pomidorów z puszki. Jest tak pyszne, że zrobię je na święta
Zrobiłam na kolację libańską sałatkę. Bije na głowę nawet jarzynową i gyros
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy