Smakosze.pl
Zamrażarka

canva/Czgur, Getty Images

Które dania wielkanocne można mrozić? Odpowiedź nie jest taka oczywista

18 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Święta Wielkanocy co roku generują ogromną ilość jedzenia, którego często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Aby temu zaradzić, większość z nas decyduje się na mrożenie potraw, takich jak sałatka jarzynowa. Jeśli chcesz ją włożyć do zamrażalnika, upewnij się, że nie zawiera majonezu. Zamrażanie sałatki z majonezem jest ogromnym błędem, ponieważ tłusty sos szybko się psuje - nawet w minusowej temperaturze.

Nadwyżka wielkanocnego jedzenia to trudny do rozwiązania problem. Niekiedy ilość żywności jest tak duża, że nie wiadomo co z nią zrobić. Jeśli chcesz ją zamrozić, niżej zdradzamy jak zabrać się za to w odpowiedni sposób.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy

CZYTAJ DALEJ

Najwięcej ostrożności trzeba zachować wobec potraw tłustych, które źle znoszą zamrażanie. Tłuszcz może bowiem doprowadzić do zepsucia jedzenia, co może generować duże koszty, kiedy chce zachować się potężne objętości żywności.

Jak mrozić wielkanocne potrawy?

Klasyka świąt, czyli tradycyjna sałatka jarzynowa, może być mrożona bez żadnego problemu - nie może jednak zawierać ani grama majonezu. Z tego powodu znacznie lepszym pomysłem jest dodawanie sosu bezpośrednio przed konsumpcją.

Z uwagi na dużą zawartość oleju w majonezie, ten nie zamraża się całkowicie w zamrażalniku. W związku z tym warzywa i inne składniki sałatki mogą bardzo łatwo zepsuć się i sałatka będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia.

Czy zupy wielkanocne można mrozić?

W ich przypadku zasada jest bardzo podobna jak przy sałatce. Zupy można mrozić, jednak należy wyłowić z nich ziemniaki. Bulwy po ugotowaniu szybko tracą na smaku, a także nabierają nieprzyjemnych nut aromatycznych.

Zupy nie powinny być również zabielone śmietaną, ponieważ rozwarstwią się pod wpływem niskiej temperatury. Tak oporządzone potrawy wytrzymują w zamrażalniku przez około 2 miesiące.

Chrzan i majonez w zamrażalniku

Chrzan domowej roboty można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku do dwóch tygodni, dlatego jego mrożenie nie ma zbyt dużego sensu - dodatkowym minusem jest smak chrzanu, który po zamrożeniu staje się gorzki.

Majonez niestety nie nadaje się do mrożenia. Kremowa konsystencja sosu ulegnie zniszczeniu po zamrożeniu z powodu całkowitego rozwarstwienia. Taki majonez nie nadaje się już do użycia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ćwikłę z chrzanem. Ten tekst zdradza przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową z chrzanem.

Wielkanocny stół

Źródło zdjęcia: canva/Natasha Breen, Natasha Breen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wiadomosci.gazeta

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >