Kurczak fajita - przepis na pyszne i ostre meksykańskie danie
Przedstawiona w tym przepisie fajita z kurczaka nie należy do najpikantniejszych, ale jeżeli mamy ochotę, możemy tak dobrać ilość ostrych składników, by bardziej pobudzić swoje kubki smakowe.
Meksykański kurczak fajita pełen aromatu
Fajita to jedna z potraw kuchni meksykańskiej. W jej skład tradycyjnie wchodzi mięso grillowane podawane na podstawie z tortilli pszenicznej lub kukurydzianej. Dawniej sporządzano ją tylko z wołowiny, ale obecnie istnieje wiele wersji tego pysznego dania – można zrobić je z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny lub nawet owoców morza. Fajitę podaje się z sosem salsa, kwaśną śmietaną, guacamole i różnymi innymi dodatkami.
Chociaż tradycyjna meksykańska fajita jest spożywana w postaci mięsa umieszczonego na placku tortilla, w domu możemy zmodyfikować przepis i zaserwować ją tak, jak nam wygodnie. Tortilla będzie pysznym dodatkiem, ale nie jest obowiązkowa. Jeśli mamy chęć, możemy pokroić placek w małe trójkąty i podsmażyć je lekko na patelni do chrupkości. Uzyskamy w ten sposób nachosy, które świetnie skomponują się z kurczakiem fajita.
Kurczak fajita – składniki na meksykańską potrawę
Kurczak fajita to świetny pomysł na pikantny obiad gotowy dosłownie w pół godziny (nie licząc czasu marynowania). Oto składniki potrzebne do przygotowania porcji dla czterech osób:
4 piersi z kurczakaczerwona paprykażółta papryka2 cebule2 limonki2 świeże pomidorypapryczka chili2 łyżki słodkiej papryki mielonejłyżka ostrej papryki mielonejłyżka mielonego kminu rzymskiegogarść posiekanej natki pietruszkioliwa z oliweksólpieprz
Kurczak fajita – przepis na doskonały obiad
Zaczynamy gotowanie od przygotowania warzyw. Czerwoną i żółtą paprykę myjemy i wykrawamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy w paseczki. Cebule obieramy z łupin i kroimy w piórka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, wydobywamy z niej nasiona i siekamy.
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i innych zanieczyszczeń i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy je na cienkie i niezbyt długie paski. Tak przygotowane mięso wkładamy do miseczki i dorzucamy do niego przyprawy: słodką paprykę, ostrą paprykę, kmin rzymski oraz łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy hojnie solą i pieprzem oraz wszystko ze sobą mieszamy. Odkładamy naczynie do lodówki na około 20 minut do zamarynowania kurczaka.
W osobnej misce mieszamy pokrojone pomidory oraz posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz wlewamy sok z jednej limonki. Wsypujemy połowę posiekanej natki pietruszki, wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy naczynie do lodówki.
Patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu i wlewamy na nią nieco oleju lub oliwy z oliwek do smażenia. Przekładamy na nią zamarynowanego kurczaka i podsmażamy go ze wszystkich stron do zarumienienia. Dodajemy pokrojoną paprykę i podgrzewamy danie aż do zmięknięcia warzyw, po czym wsypujemy cebulę i smażymy całość aż do jej zeszklenia.
Doprawiamy kawałki aromatycznego kurczaka sokiem z jednej limonki oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wszystko znów razem mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerze. Jeśli mamy ochotę, możemy posypać je startym żółtym serem. Wyciągamy z lodówki wcześniej przygotowany sos i podajemy go obok kurczaka z warzywami albo polewamy nim mięso.
Kurczak fajita to propozycja dla fanów ostrych potraw – jest aromatyczny i pikantny w charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej sposób. Świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany, które możemy umieścić obok niego na talerzu. Jeżeli mamy czas, możemy zamarynować mięso dzień przed gotowaniem obiadu – będzie jeszcze bardziej przepełnione meksykańską ostrością. Równolegle z potrawą warto przygotować chrupiącą tortillę jako tradycyjny dodatek. Gwarantujemy, że danie rozgrzeje wszystkich domowników lub gości w zimne dni i zniknie ze stołu w mgnieniu oka!