Smakosze.pl
Kurczak słodko kwaśny

Canva

Kurczak słodko kwaśny w kilka minut, błyskawiczny azjatycki obiad

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Pyszny kurczak w sosie słodko kwaśnym od lat podbija serca smakoszy na całym świecie. To nietuzinkowe połączenie smaków, zyskało sobie już pokaźne grono fanów, a my jesteśmy jednymi z nich! Dobrze wiecie, że uwielbiamy kuchenne eksperymenty,

Najczęściej takie danie podajemy w akompaniamencie ryżu, gdyż jego neutralny, delikatny smak, idealnie podbija aromat sosu. Mięso z kurczaka, które możemy odnaleźć w garnku, jest znane z tego, że świetnie odnajduje się w towarzystwie słodkich dodatków, takich jak miód lub żurawina. Nie możemy pominąć faktu, że praktycznie każdy rodzaj mięsa, czuje się wyśmienicie ze słodkim doprawieniem. Schab ze śliwką, wołowina z żurawiną, kaczka z pomarańczą. Takich przykładów możemy mnożyć w nieskończoność. Dzisiaj jednak skupimy się na kurczaku połączonym z miodem i ananasem.

Sławny sos

Takie niecodzienne połączenie smakowe ma swoje korzenie w kuchni orientalnej. Obecnie sos jest na tyle popularny, że stał się dostępny na całym świecie, często możemy spotkać go pod nazwą – sos chiński, ponieważ badacze upatrują jego początków właśnie w Chinach. Z racji sukcesu, jaki odniosła, tak zwana „chińszczyzna”, która w pewnym momencie stała się bardzo znanym street foodem w dużych miastach, sos słodko kwaśny łagodnie wprowadzał konsumentów w świat kuchni orientalnej.

Sos słodko kwaśny, to bardzo popularna potrawa. Na tyle popularna, że trafiła nawet do słoików z daniami do szybkiego przyrządzania. Na sklepowych półkach można odnaleźć wiele rodzajów tego sosu, a przygotowanie polega na okręceniu słoika i podgrzaniu zawartości. Jak wiadomo, takie gotowe dania nie cieszą się zbyt dobrą opinią, gdyż ich składy pozostawiają wiele do życzenia. Jednak niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nigdy nie skusił się na takie proste rozwiązanie.

W miarę możliwości starajmy się jednak korzystać z pracy naszych własnych rąk i dzielnie zakasujmy rękawy w naszych domowych kuchniach, aby przygotować najlepszego kurczaka w sosie słodko kwaśnym. Zobacz jakie to proste!

 Przepis – kurczak słodko kwaśny

Do przygotowania aromatycznego sosu z kurczakiem, potrzebujesz:

- 400g piersi z kurczaka- 1 żółta papryka- 1 czerwona papryka- 1 cebula czerwona- pędy bambusa- pół puszki ananasa razem z syropem- curry- papryka słodka- 1 łyżka octu ryżowego- 2 łyżki miodu- świeży korzeń imbiru- 1łyka koncentratu pomidorowego- sok z cytryny- sól, pieprz

Przygotowanie tej potrawy zacznij od zamarynowania kurczaka. Jest on bardzo istotnym elementem tego dania, więc trzeba dopilnować, aby był soczysty i aromatyczny. Piersi z kurczaka pokrój w duże kostki i wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, paroma łyżkami soku z ananasa, szczypta curry, papryką słodką, startym korzeniem imbiru oraz odrobiną soli i pieprzu. Podczas mieszania, dopilnuj aby każdy kawałek mięsa został dobrze pokryty marynatą. Najlepiej jeśli pozostawisz tak uszykowanego kurczaka na noc w lodówce, jeśli jednak nie masz czasu, to pozostaw go minimum na godzinę.

W oczekiwaniu na zamarynowanie mięsa, możemy zabrać się za przygotowanie pozostałych składników. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie lub maśle. Następnie pokrój obydwie papryki wraz z ananasem z puszki. Wszystko wrzuć na gorąca patelnię, aby dotrzymało towarzystwa cebuli.

Nie zapomnij o pędach bambusa – w razie konieczności je również pokrój. Na koniec dodaj zamarynowanego wcześniej kurczaka. Duś wszystko na małym ogniu, do momentu aż warzywa staną się miękkie, a kurczak przestanie być surowy. Teraz pora na wykończenie sosu. Na patelni umieść miód, ocet ryżowy oraz kilka łyżek soku z ananasa. Sos powinien mieć gęstą, trochę kleista konsystencję – to zasługa miodu. Aby zagęścić danie, dodaj koncentratu pomidorowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem. Potrzymaj wszystko nad ogniem jeszcze parę minut, tak aby sos się zredukował.

Podawaj danie na ciepło z białym ryżem.

Podobne artykuły

Placki ziemniaczane

Przepisy

Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >