Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń gotuje botwinkę na tym konkretnym mięsie. To sekret jej wyjątkowego smaku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.07.2023 15:21

Kuroń gotuje botwinkę na tym konkretnym mięsie. To sekret jej wyjątkowego smaku

botwinka
Canva/Dariusz Dzinnik

Botwinka to kolejny z pysznych smaków lata. Zupa z delikatnych i młodych liści buraka zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest też niezwykle zdrowa i pożywna. Jakub Kuroń do botwinki używa zawsze tylko tego mięsa. Dzięki niemu zupa jest wyjątkowo pyszna.

Botwinka- zupa idealna na letni obiad

Botwinka, czyli młode liście buraka ćwikłowego to bogactwo witamin i minerałów. Jedzenie botwinki dostarczy nam witamin: A, D, C, K i witamin z grupy B. Oprócz tego w botwince znajdziemy magnez, wapń, miedź oraz żelazo. Te młode liście poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Botwinkę powinny jeść osoby, które mają problem z nerkami i chorują na cukrzyce. Polecamy przepis na tę zdrową i smaczną zupę od Jakuba Kuronia. Znany kucharz do botwinki daje zawsze skrzydełka i szyjki z kurczaka. Idealnie podkręcają smak botwinki.

Już nigdy nie dodam do placków z cukinii tego składnika. Mam lepszy patent

Jak przygotować botwinkę od Jakuba Kuronia?

Składniki:

  • 2 skrzydełka, szyjki z kurczaka
  • 1 ½ litra wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ziemniaki
  • duży pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Botwinkę kroimy, liście siekamy, a buraczki kroimy w plastry. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy porcję rosołową. Dokładamy warzywa.

Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, dokładamy pokrojone ziemniaki. Cebulkę i buraczki podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka. Gotujemy 5 minut, dodajemy łodygi, a po 5 minutach liście. Dolewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem

Botwinka- pyszna i zdrowa

Botwinkę możemy podawać ze śmietaną, jajkiem na twardo. Możemy zupę posypać też koperkiem. Jakub Kuroń do botwinki nie daje dużo mięsa, bo zależy mu, by zupa była wyjątkowo lekka. Mięso ma stanowić jedynie delikatny dodatek.

Botwinka od Jakuba Kuronia dostarczy nam wielu cennych witamin, które znajdują się w warzywach. To lekka propozycja na letni obiad podczas gorących dni. Zupę polubią młodsi i starsi. To prawdziwa bomba witaminowa o wyjątkowym smaku. Pisaliśmy o botwince na żeberkach.  Polecaliśmy przepis na botwinkę w słoikach. 

botwinka
Canva/KenWiedemann

Źródło: kuron.com.pl