Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne
Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.
Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.
Przepis na wyborne leczo z cukinią i kiełbasą
Składniki:
-
300 g ulubionej kiełbasy
-
1 średniej wielkości cukinia
-
2 papryki czerwone
-
1 papryka żółta
-
3 średnie pomidory np. malinowe
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
-
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
-
pół łyżeczki papryki chili
-
1 łyżeczka oregano
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
posiekana natka pietruszki do podania
Jak przygotować smakowite leczo? Prosty patent na obiad z cukinią i kiełbasą
Cukinię myjemy i usuwamy pestki, jeśli ma ich dużo. Warzywo kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z paprykami, pozbywając się gniazd nasiennych. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę, usuwamy stwardniałe kawałki . Cebulę obieramy i siekamy.
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy ją na głębokiej patelni o grubszym dnie. Gdy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajemy cebulę i szklimy ją. W razie potrzeby dodajemy olej. Pod koniec smażenia łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wrzucamy pokrojone papryki i podgrzewamy całość przez 3 do 5 minut. Dodajemy cukinię, pomidory oraz koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 5 minut. Możemy wlać odrobinę wody, by warzywa szybciej zmiękły. Na koniec dodajemy przyprawy. Leczo podajemy na ciepło posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z chlebem, kaszą czy ryżem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na leczo. Wypróbujcie warzywną wersję cioci Kasi oraz niezawodny patent na ten przysmak z dodatkiem boczniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
-
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
-
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent