Lekkie i zdrowe gołąbki z kaszą i indykiem
Gołąbki z kapusty pekińskiej są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania, która jest ciężkostrawna. Farsz wykonany jest głównie z kaszy jęczmiennej i mielonego indyka, co pozwala na sporządzenie znacznie lżejszej potrawy. Aby wzmocnić smak warto użyć więcej czosnku, a przy podaniu posypać gołąbki dużą ilością siekanej pietruszki.
Gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowuje się bardzo podobnie jak zwykłe gołąbki, jednak pominięty zostaje etap gotowania całej główki kapusty. Dzięki temu oszczędza się sporo czasu oraz pracy.
Farsz z indyka i kaszy jęczmiennej pozwala również na zmniejszenie ciężkostrawności potrawy, która jest największą bolączką gołąbków z wieprzowiną i ryżem. Przy okazji smak nie różni się zbyt mocno, więc fani klasycznego wariantu również będą zadowoleni.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.
Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej
Składniki:
-
400 g mięsa mielonego z indyka
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
kasza jęczmienna 100 g
-
2 główki kapusty pekińskiej
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
olej
-
łyżka mąki
-
sól
-
pieprz
-
pietruszka
Zacznij od ugotowania kaszy w lekko osolonej wodzie. Odcedź ją i odstaw do pełnego wystudzenia. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na odrobinie oleju, aż złapie delikatnie brązowy kolor. Dodaj ją do mięsa.
Masę uzupełnij o kaszę jęczmienną, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Wymieszaj ją, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Zdejmij liście z kapusty, opłucz je w wodzie i zblanszuj przez 3 minuty we wrzątku.
Wypełnij miękkie liście farszem. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, zalej je szklanką wody i zakryj folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Koncentrat rozprowadź w dwóch szklankach wody, dodaj mąkę i zalej sosem gołąbki. Piecz je następnie przez 15 minut bez przykrycia. Podawaj oprószone dużą ilością pietruszki. Smacznego.
Źródło: bgsmith, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: praktykulinarni.com