Zupa meksykańska
Canva.com

Lekko pikantna i aromatyczna zupa meksykańska - najlepszy przepis

Kuchnia meksykańska zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Cenimy te wyraziste, czasami ostre smaki. Lubimy dobrze doprawione mięso z dodatkiem soczystych warzyw. Idąc ulicą w większych miastach, bez trudu można napotkać nowo powstałe restauracje serwujące smakołyki z gorącej kuchni Meksyku. Jedną z takich potraw, ukochanych przez Polaków jest chilli con carne, które podbija już kolejne domowe kuchnie.

Rozgrzewająca zupa meksykańska, to idealna propozycja na zimowe wieczory lub jesienne obiady. Proste składniki: fasola, ziemniak, mięso mielone, trochę papryki oraz cebuli dają nam przepyszny efekt, który po raz kolejny udowadnia, że jakość i dobór produktów jest znacznie ważniejsza niż wymyślna receptura. Tradycyjne dania, które niosą w sobie mnóstwo prób i błędów, a przetrwały aż do czasów nam współczesnych, to tylko potwierdzenie, że kulinarna mądrość przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Kuchnia meksykańska

Meksyk, to cudowny, kolorowy kraj, który jest istnym rajem dla turystów. Każdego roku odwiedza go kilka milionów gości z całego świata, którzy złaknieni słońca i egzotycznych uroków natury, zostawiają w tym kraju ogromne pieniądze. Wielu z nich, szuka w Meksyku także kulinarnego odkrycia. Turyści kochają meksykańska kuchnię i zgodnie twierdzą, że jest ona nie do podrobienia.

Tradycja kulinarna Meksyku składa się z tubylczych, indiańskich receptur, wymieszanych z wpływami konkwistadorów. Dużo w niej roślin strączkowych, takich jak fasola, sporo kukurydzy oraz różnych odmian papryki chilli. Z tych składników powstaje wiele różnorodnych potraw, których poszukują smakosze z całego świata.

Meksykanie, to bardzo religijny naród, więc ich kuchnia również jest ściśle związana z religią, którą można określić mianem chrześcijańskiej, jednak wpływy dawnych wierzeń nadal są bardzo silne. Dzięki temu została stworzona niesamowita, duchowa mieszanka naznaczona tańcem, śpiewem, modlitwą, jedzeniem, kolorem i zapachem. Okresy religijnego postu silnie wpływały na jadłospis mieszkańców, tak samo jak przerwy między tymi okresami. Dzięki temu powstało wiele dań, które swoimi elektryzującymi smakami wynagradzały wierzącym czas, gdy poddawali się postom.

Mimo, że zazwyczaj kojarzymy tę kuchnię z kukurydzą, fasolą oraz papryką, to nie można zapominać, że dzięki niej znamy ziemniaki, dynie, awokado oraz bataty. To właśnie Meksyk pokazał światu co można i jak powinno się przyrządzać te produkty. Chilli con carne, buritto, nachos, guacamole, tortille oraz tacos to tylko niewielki urywek najbardziej znanych potraw meksykańskich na świecie.

Zupa meksykańska – prosty i szybki przepis

Do przygotowania tej aromatycznej zupy, potrzebujesz:

- 500g mielonego mięsa wołowego
- 300g kukurydzy
- 300g białej fasoli
- 1 cebula
- 300g pomidorów w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300g fasoli czerwonej
- 2 papryki czerwonej
- majeranek
- ostra papryka chilli
- sól, pieprz

Do wykonania tego dania możesz użyć fasoli suszonej lub takiej z puszki. Jeśli zdecydujesz się na opcję pierwszą, wtedy pamiętaj, że fasola powinna moczyć się w wodzie nawet przez całą noc. Natomiast jeśli wybierzesz fasolę z puszki, to nie pozbywaj się cennej zalewy. Przyda się ona do rozrzedzenia zupy.

Fasolę i kukurydzę umieść w dużym garnku i zalej wodą, tak, aby delikatnie zakrywała zawartość. Dodaj także zalewę z puszki. Gotuj na małym ogniu, aż fasola zupełnie zmięknie. W tym czasie usmaż mięso mielone na patelni razem z drobno posiekaną cebulą. Pod koniec smażenia dorzuć na patelnię pokrojoną paprykę. Następnie przełóż zawartość patelni do garnka z fasola i kukurydzą. Dodaj również pomidory z puszki oraz koncentrat. Dopraw majerankiem, papryczką chilli, solą i pieprzem. Gotuj przez około 30 minut.

Zupę najlepiej jest podawać po minimum 2 godzinach od przyrządzenia i po ponownym podgrzaniu. Dzięki temu wszystkie smaki doskonale się zasklepią. Gorące danie przelej do głębokich misek i posyp żółtym serem.

Następny artykuł