Smakosze.pl Produkty Lepiej nie jedz bananów o tej porze roku. Powód daje do myślenia
Fot. Shutterstock/Paweł Michałowski

Lepiej nie jedz bananów o tej porze roku. Powód daje do myślenia

9 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Banany uznawane są za jedne z najzdrowszych i najcenniejszych owoców. Według najnowszych doniesień okazuje się, że pomimo ich właściwości nie zawsze są zdrowe i nie powinno się ich spożywać w niektórych porach roku. Czytaj dalej, a dowiesz się dlaczego.

Banany, czyli ulubiony owoc Polaków

Najpopularniejszymi owocami w naszym kraju są banany. Nie powinno to nikogo dziwić, bo wystarczy spojrzeć na przepisy na zdrowe i dietetyczne posiłki, a w ich składzie zazwyczaj znajduje się właśnie ten owoc. W dodatku to także bardzo dobra i syta przekąska, którą upodobali sobie szczególnie ci zabiegani i niemający czasu.

Warto również wspomnieć, że wszyscy jesteśmy informowani o tym, że banany warto włączyć do swojej diety, bo posiadają wiele cennych dla organizmu właściwości. I z całą pewnością jest to prawda, ale nie wszystkie z nich są potrzebne o każdej porze roku. Jeden zawarty w owocu składnik jest bardzo szkodliwy.

banan.jpg
Fot. Canva/margouillatphotos
Ułóż szynkę i ser na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja jest hitem w moim domu

Owoce w diecie

Każdy wie, że owoce dostarczają nam cennych dla organizmu wartości odżywczych. Dlatego, szczególnie jesienią i zimą, każdy stara się włączyć ich do swojej diety jak najwięcej. Najczęściej sięgamy po jabłka, cytrusy, ale przede wszystkim ulubione banany.

Te ostatnie są bogate nie tylko w witaminy, ale też w inne wartości odżywcze. Dzięki temu banany obniżają poziom cholesterolu i oczyszczają organizm z toksyn. W dodatku są doskonałym owocem, dla osób, które zmagają z refluksem, bo nie podrażniają żołądka. Banany powinny jeść również osoby, które borykają się z jaśka, zaćmą lub ślepotą nocną. Czy jednak ten owoc zawsze jest zdrowy?

Banany nie zawsze są dobre

Banany pomimo tak wielu cennych właściwości nie zawsze nadają się do spożycia. I nie chodzi tutaj o słabą jakość owoców, ale o potas, który się w nich znajduje. Choć zazwyczaj jest to cenny składnik, powinniśmy unikać go w szczególności zimą. Ten pierwiastek uczestniczy w procesie termoregulacji organizmu, a przez to, że jego stężenie będzie zbyt duże, organizm zwiększy wydzielanie potu. A to może doprowadzić do wychłodzenia ciała, przez co jesteśmy narażeni na obniżenie odporności i zachorowania.

Dlatego należy unikać jedzenia bananów zimą. Ten owoc warto zastąpić innymi. Zimą świetnie sprawdzą się przede wszystkim cytrusy, które bogate są między innymi w sporą ilość witaminy C , a ta jak wiadomo, wspomaga odporność.

Sprawdź także, jaki deser przyrządzić z jabłek oraz wypróbuj przepis na zapiekankę.

ba nan.jpg
Fot. Canva/Tatiana Volgutova
Zapomnij o jabłku i gruszce. Do surówki z marchewki najlepiej pasuje ten owoc
W Wigilię sklepy mogą być zamknięte. Już wiadomo, jakim kosztem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy