Smakosze.pl Porady Lepiej nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu. Jej zastosowanie robi wrażenie
canva/Katerina Holmes, Pexels

Lepiej nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu. Jej zastosowanie robi wrażenie

26 stycznia 2023

Woda po gotowaniu makaronu często jest wylewana. Nieoczywisty produkt ma wiele zastosowań, które warto poznać i wykorzystywać na co dzień. Pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze oraz czas.

Wiele sytuacji w kuchni może stać się prostszych, gdy skorzystamy z wody po gotowaniu makaronu. Najczęściej po ugotowaniu mącznego wyrobu, płynu z garnka po prostu się pozbywamy. Zdecydowanie lepszym pomysłem jednak będzie zachowanie go, bo ma on spory potencjał.

Dlaczego warto zachować wodę po gotowaniu makaronu?

Woda, w której przyrządzaliśmy mączny wyrób, jest niezwykle cenna. Nie bez powodu wielu kucharzy ogromnie ją ceni. W płynie zawarta jest bowiem pozostałość mąki z makaronu, która obfituje w skrobię.

Wlewając ją do dań, sprawimy, że w prosty — a przede wszystkim tani — sposób poprawimy ich konsystencję. Warto zatem, zamiast wylewać kulinarny skarb do zlewu, ostrożnie zlać go znad makaronu i zamknąć w słoiku.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu makaronu?

Obfitująca w naturalne zagęstniki ciecz świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosów np. tych, które podamy z gotowanym wcześniej makaronem. Można ją z powodzeniem także wlać do zupy. Doskonale zastąpi zasmażkę, będąc jednocześnie jej znacznie lżejszą alternatywą.

Woda po gotowaniu makaronu znakomicie sprawdzi się też podczas przyrządzania ciasta na domowy chleb lub pizzę , powodując, że masa lepiej nam wyrośnie. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by w płynie ugotować inne ziarna np. kaszę czy ryż.

Doskonałym pomysłami będzie także umycie w tym płynie naczyń. Zawarta w nim skrobia podziała jak naturalny detergent i pomoże usunąć zabrudzenia. Jeśli obawiacie się, użyć wody z gotowania makaronu do żywności, możecie też zastosować ją jako środek do wytworzenia pary podczas przyrządzania warzyw czy mięs na parze.

Na naszej stronie znajdziecie wiele sprawdzonych receptur na dania z makaronem. Szczególnie polecamy szybkie danie z tuńczykiem oraz znakomity patent na włoski rarytas z boczkiem, czyli carbonarę .

Wodę po gotowaniu makaronu warto zachować
canva/crazychristina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy