Smakosze.pl Przepisy Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste
canva/Nataly Hanin

Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste

23 sierpnia 2022

Szukacie przepisu na letnie gołąbki? Być może skusi was znakomita wersja zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka. Kucharz zawija farsz dwukrotnie — najpierw w plastry cukinii, a później w kapustę. Całość wychodzi bardzo smaczna i pięknie wygląda. Spróbujecie?

Tomasz Strzelczyk zna się na gotowaniu jak mało kto. Jego przepis na letnie gołąbki zachwyca doborem dodatków. Lekko słodka cukinia idealnie komponuje się z młodą kapustą i delikatnym farszem z ryżu, marchewki i mięsa mielonego. Smaku dopełnia wyrazisty sos pomidorowy. Skusicie się?

Przepis na letnie gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Składniki na gołąbki:

  • 2 niezbyt duże główki młodej kapusty

  • 3 średnie cukinie

  • 300 g ugotowanego ryżu

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 niezbyt duże cebule

  • 1 większa marchewka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • 4-6 liści laurowych

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 700 ml passaty pomidorowej

  • 200 ml śmietanki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 łyżeczki ostre musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować letnie gołąbki? Przepis Tomasza Strzelczyka jest znakomity

Cukinię płuczemy i kroimy ją wzdłuż na długie i cienkie paseczki przy pomocy mandoliny. Małe kawałki, które pozostaną, siekamy i dodajemy do ryżu. Cebule obieramy i kroimy ją drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywo do czasu, aż się zrumieni.

Po chwili wrzucamy marchewkę i dusimy przez kilka minut. Wrzucamy do miski z farszem wraz z mięsem. Całość solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz, słodką paprykę oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszamy i wyrabiamy masę.

Kapustę oczyszczamy i dzielimy ją na liście. Usuwamy z nich twarde elementy łodygi, po czym delikatnie uderzamy w nie tępą stroną noża. Dzięki temu zabiegowi zmiękną na tyle, by nie było konieczne parzenie warzywa.

Paski cukinii układamy obok siebie po trzy sztuki tak, aby utworzyły coś w rodzaju płatu, z którego uda się przygotować małą roladkę. Każdy z nich wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Następnie pojedynczy pakunek zawijamy w liść kapusty.

Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku. Pomiędzy nimi umieszczamy liście laurowe. Passatę łączymy ze śmietanką, musztardą i przyprawami na sos. Masę wlewamy go do naczynia z gołąbkami i przykrywamy. Dusimy przez 90 minut na niewielkim ogniu lub pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z cukinią. Koniecznie spróbujcie przyrządzonego na jej bazie pysznego sezonowego bigosu . Być może też zasmakuje wam to proste leczo .

Tomasz Strzelczyk zna przepis na letnie gołąbki
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy