Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste
Szukacie przepisu na letnie gołąbki? Być może skusi was znakomita wersja zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka. Kucharz zawija farsz dwukrotnie — najpierw w plastry cukinii, a później w kapustę. Całość wychodzi bardzo smaczna i pięknie wygląda. Spróbujecie?
Tomasz Strzelczyk zna się na gotowaniu jak mało kto. Jego przepis na letnie gołąbki zachwyca doborem dodatków. Lekko słodka cukinia idealnie komponuje się z młodą kapustą i delikatnym farszem z ryżu, marchewki i mięsa mielonego. Smaku dopełnia wyrazisty sos pomidorowy. Skusicie się?
Przepis na letnie gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Składniki na gołąbki:
-
2 niezbyt duże główki młodej kapusty
-
3 średnie cukinie
-
300 g ugotowanego ryżu
-
250 g mielonego mięsa wieprzowego
-
2 niezbyt duże cebule
-
1 większa marchewka
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
pół łyżeczki ziół prowansalskich
-
4-6 liści laurowych
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
-
700 ml passaty pomidorowej
-
200 ml śmietanki
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
2 łyżeczki ostre musztardy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować letnie gołąbki? Przepis Tomasza Strzelczyka jest znakomity
Cukinię płuczemy i kroimy ją wzdłuż na długie i cienkie paseczki przy pomocy mandoliny. Małe kawałki, które pozostaną, siekamy i dodajemy do ryżu. Cebule obieramy i kroimy ją drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywo do czasu, aż się zrumieni.
Po chwili wrzucamy marchewkę i dusimy przez kilka minut. Wrzucamy do miski z farszem wraz z mięsem. Całość solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz, słodką paprykę oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszamy i wyrabiamy masę.
Kapustę oczyszczamy i dzielimy ją na liście. Usuwamy z nich twarde elementy łodygi, po czym delikatnie uderzamy w nie tępą stroną noża. Dzięki temu zabiegowi zmiękną na tyle, by nie było konieczne parzenie warzywa.
Paski cukinii układamy obok siebie po trzy sztuki tak, aby utworzyły coś w rodzaju płatu, z którego uda się przygotować małą roladkę. Każdy z nich wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Następnie pojedynczy pakunek zawijamy w liść kapusty.
Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku. Pomiędzy nimi umieszczamy liście laurowe. Passatę łączymy ze śmietanką, musztardą i przyprawami na sos. Masę wlewamy go do naczynia z gołąbkami i przykrywamy. Dusimy przez 90 minut na niewielkim ogniu lub pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z cukinią. Koniecznie spróbujcie przyrządzonego na jej bazie pysznego sezonowego bigosu . Być może też zasmakuje wam to proste leczo .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
-
Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców
-
Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania? Potrzebujesz jedynie piekarnika, nie da się łatwiej
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA