Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania? Potrzebujesz jedynie piekarnika, nie da się łatwiej
Gołąbki to jedno z tych dań, które można jeść dziennie i się nie znudzą. Miękka, jędrna kapusta, doskonały farsz i domowy sos to połączenie idealne, które smakuje wszystkim. Niezależnie od tego, jaki farsz i sos chcemy przygotować, musimy sparzyć kapustę. Jak zmiękczyć ją bez gotowania?
Do przygotowania gołąbków wykorzystajmy kapustę białą, włoską lub holenderską. Te odmiany najlepiej sprawdzą się do gołąbków, ponieważ liście są elastyczne i delikatne, idealne do zawijania farszu. Parzenie kapusty tradycyjnym sposobem jest dość czasochłonne, mamy jednak równie dobry i szybszy sposób.
Kapusta na gołąbki musi być miękka, jędrna i elastyczna. Taki właśnie efekt uzyskamy, kiedy sparzymy liście w piekarniku. Do zawijania gołąbków wykorzystajmy ładne liście. Wierzchnie są zwykle bardzo twarde, ale i one sprawdzą się podczas przygotowywania dania.
Gołąbki możemy przygotować na wiele sposób. Możemy zrobić je klasycznie z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Możemy zrobić farsz z kaszy, mięsa i grzybów i podać je z sosem pieczarkowym. Możemy przygotować farsz z mięsa, warzyw i każde danie będzie smakować fenomenalnie.
Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania? Wykorzystaj piekarnik
Zwykle kapustę na gołąbki parzymy w garnku z wodą, jednak o wiele wygodniejszym sposobem jest wykorzystanie piekarnika. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C z opcją grzania góra- dół.
Liście kapusty włóż do rękawa do pieczenia mięsa, zamknij jeden koniec, wlej odrobinę wody, zamknij drugi koniec rękawa. Tak przygotowane liście przełóż na blachę lub ruszt i wstaw do piekarnika, piecz 30 minut.
Jak wykorzystać pierwsze, najtwardsze liście kapusty?
Grube, pierwsze liście oderwij i wyłóż nimi garnek, w których gołąbki będą się gotować. Liście zabezpieczą danie, dzięki czemu gołąbki się nie przypalą. Liście wykorzystasz również do wyłożenia naczynia żaroodpornego, jeśli pieczesz gołąbki w piekarniku.
Przygotuj wyśmienite gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Pierogi będą równie pyszne, kiedy zrobisz je z mięsem i kalafiorem, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Źródło: dompelenpomyslow