Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska robi faworki z samych zdrowych składników. Nie wrzuca ich na tłuszcz, ma lepszy sposób

Lewandowska robi faworki z samych zdrowych składników. Nie wrzuca ich na tłuszcz, ma lepszy sposób

Faworki Anny Lewandowskiej
canva/RobsonPL; IG/annalewandowska

Faworki nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Wystarczy, że podobnie jak Anna Lewandowska przygotujemy je w piekarniku, a do sporządzenia masy wykorzystamy zdrowe składniki. Receptura jest niezwykle prosta. Spróbujecie?

Tłusty Czwartek bez faworków nie będzie udany. Warto pokusić się o przygotowanie zdrowszej wersji chrustu. Anna Lewandowska radzi, by skorzystać z piekarnika i zdradza, jakie zdrowe produkty stosuje do przygotowania ciasta. Jej rarytas jest znacznie lżejszy.

Przepis na faworki Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 4 żółtka

  • 200 ml jogurtu kokosowego

  • 400 g mąki owsianej

  • solidna szczypta sody oczyszczonej

  • 60 g mielonego erytrytolu lub ksylitolu

Jak zrobić pyszne faworki? Anna Lewandowska piecze je w piekarniku

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Żółtka umieszczamy w misce i ubijamy wraz z 1/3 porcji wybranego słodzika oraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy jogurt kokosowy oraz mąkę owsianą, po czym sprawnie wyrabiamy ciasto.

Gdy masa przestanie lepić się do dłoni, rozwałkowujemy ją na cienki placek i kroimy w 10-centymetrowe paski o grubości około 3 cm. Każdy z nich nacinamy na środku, tworząc niewielką dziurę.

Przeplatamy przez nią jeden z końców ciasteczka. Gdy już uformujemy wszystkie faworki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy przez 10-12 minut — do delikatnego zezłocenia. Podajemy oprószone pozostałym słodzikiem.

Na naszej stornie znajdziecie inne przepisy na pyszne faworki. Polecamy prosty patent z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Być może skusi was też tradycyjna receptura na chrupiący rarytas.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba