Lewandowska robi faworki z samych zdrowych składników. Nie wrzuca ich na tłuszcz, ma lepszy sposób
Faworki nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Wystarczy, że podobnie jak Anna Lewandowska przygotujemy je w piekarniku, a do sporządzenia masy wykorzystamy zdrowe składniki. Receptura jest niezwykle prosta. Spróbujecie?
Tłusty Czwartek bez faworków nie będzie udany. Warto pokusić się o przygotowanie zdrowszej wersji chrustu. Anna Lewandowska radzi, by skorzystać z piekarnika i zdradza, jakie zdrowe produkty stosuje do przygotowania ciasta. Jej rarytas jest znacznie lżejszy.
Przepis na faworki Anny Lewandowskiej
Składniki:
4 żółtka
200 ml jogurtu kokosowego
400 g mąki owsianej
solidna szczypta sody oczyszczonej
60 g mielonego erytrytolu lub ksylitolu
Jak zrobić pyszne faworki? Anna Lewandowska piecze je w piekarniku
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Żółtka umieszczamy w misce i ubijamy wraz z 1/3 porcji wybranego słodzika oraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy jogurt kokosowy oraz mąkę owsianą, po czym sprawnie wyrabiamy ciasto.
Gdy masa przestanie lepić się do dłoni, rozwałkowujemy ją na cienki placek i kroimy w 10-centymetrowe paski o grubości około 3 cm. Każdy z nich nacinamy na środku, tworząc niewielką dziurę.
Przeplatamy przez nią jeden z końców ciasteczka. Gdy już uformujemy wszystkie faworki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy przez 10-12 minut — do delikatnego zezłocenia. Podajemy oprószone pozostałym słodzikiem.
Na naszej stornie znajdziecie inne przepisy na pyszne faworki. Polecamy prosty patent z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Być może skusi was też tradycyjna receptura na chrupiący rarytas.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chwycił główkę i w 10 minut zrobił z niej pyszną surówkę. Lepszej nie zamówisz w żadnej restauracji
5 największych błędów przy gotowaniu ziemniaków. Przez nie dużo tracisz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: hpba