Smakosze.pl

Canva / Dar1930 ; Instagram @annalewandowska

Lewandowska robi pierogi z luksusowej maki. Kosztuje nawet 60 zł za kilogram

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Pierogi uchodzą za raczej tanią potrawę. Przy odpowiedniej modyfikacji składników taki stan rzeczy może jednak bardzo szybko się zmienić. Anna Lewandowska do ich przyrządzenia używa horrendalnie drogiej mąki kasztanowej. Ten specjał potrafi kosztować 30 zł za opakowanie o wadze 400 g.

Lewandowska wynosi pierogi na zupełnie nowy poziom

Do przygotowania ciasta na pierogi nie potrzeba wielu składników. Niektórzy potrafią zagnieść je z mąki z dodatkiem gorącej wody i soli. Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama, ma jednak znacznie większe wymagania. Jej ciasto musi składać się z samych najlepszych składników.

Pierogi Lewandowskiej to nie tylko egzotyczna mąka kasztanowa. Poza nią potrzebujemy jeszcze oleju kokosowego i jajka od szczęśliwej kury. Jak łatwo policzyć, samo ciasto będzie kosztowało tyle, co porządny obiad dla całej rodziny. Liczymy, że jego smak jest wart swojej ceny.

Mąka kasztanowa to produkt lekkostrawny i bezglutenowy. Ma lekko słodki posmak, przez co nada się głównie do pierogów deserowych. Bogata jest w skrobię, a jednocześnie zawiera niewielką jedynie ilość tłuszczu. Jej ceny zaczynają się średnio od 30 zł/kg.

kalafior w Biedronce

Polacy obrywają liście kalafiora w sklepie. Biedronka straszy konsekwencjami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kosztowne pierogi od Anny Lewandowskiej

Składniki na ciasto
  • 2 szklanki (ok. 350 g) mąki kasztanowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajko od szczęśliwej kury
  • ½ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka kakao 80%
  • soda oczyszczona
  • cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
Składniki na nadzienie:
  • daktyle namoczone w wodzie
  • 1 ugotowane jabłko
  • cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

Jak zrobić pierogi z mąki kasztanowej? Instrukcja krok po kroku

Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu mąkę kasztanową przesyp do miski. Dodaj do niej jajko wodę, olej kokosowy, sodę oraz kakao. Całość dopraw przyprawami korzennymi, wyrób ręcznie na gładką masę i odstaw do lodówki na ok. 60 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie do pierogów. Daktyle namocz w gorącej wodzie, a jabłko obierz ze skórki i ugotuj. Następnie daktyle posiekaj, oba składniki przełóż do jednego rondelka i duś z dodatkiem przypraw. Na koniec wszystko razem zmiksuj.

Ciasto na pierogi rozwałkuj na blacie. Wykrawaj z niego okręgi i zalepiaj razem z farszem. Pierogi będą łatwiejsze do formowania, jeśli będziesz regularnie zwilżać palce w zimnej wodzie.

W garnku przygotuj osoloną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Wrzucaj do niej partiami pierogi i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze przez 7-10 minut (warto ugotować pierwszego pieroga na próbę). Podawaj z cebulowym sosem na słodko lub ze śmietanką. Magda Gessler swoje ciasto na pierogi przyrządza zupełnie inaczej . Daktyle stanowią doskonały zamiennik dla mało zdrowego cukru .

mąka z kasztanów.png
Canva / rimmabondarenko

Źródło: hpba

 

Truskawki trzeba umyć

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

CZYTAJ DALEJ
tort komunijny

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >