Lewandowska robi pierogi z luksusowej maki. Kosztuje nawet 60 zł za kilogram
Pierogi uchodzą za raczej tanią potrawę. Przy odpowiedniej modyfikacji składników taki stan rzeczy może jednak bardzo szybko się zmienić. Anna Lewandowska do ich przyrządzenia używa horrendalnie drogiej mąki kasztanowej. Ten specjał potrafi kosztować 30 zł za opakowanie o wadze 400 g.
Lewandowska wynosi pierogi na zupełnie nowy poziom
Do przygotowania ciasta na pierogi nie potrzeba wielu składników. Niektórzy potrafią zagnieść je z mąki z dodatkiem gorącej wody i soli. Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama, ma jednak znacznie większe wymagania. Jej ciasto musi składać się z samych najlepszych składników.
Pierogi Lewandowskiej to nie tylko egzotyczna mąka kasztanowa. Poza nią potrzebujemy jeszcze oleju kokosowego i jajka od szczęśliwej kury. Jak łatwo policzyć, samo ciasto będzie kosztowało tyle, co porządny obiad dla całej rodziny. Liczymy, że jego smak jest wart swojej ceny.
Mąka kasztanowa to produkt lekkostrawny i bezglutenowy. Ma lekko słodki posmak, przez co nada się głównie do pierogów deserowych. Bogata jest w skrobię, a jednocześnie zawiera niewielką jedynie ilość tłuszczu. Jej ceny zaczynają się średnio od 30 zł/kg.
Polacy obrywają liście kalafiora w sklepie. Biedronka straszy konsekwencjamiPrzepis na kosztowne pierogi od Anny Lewandowskiej
Składniki na ciasto
- 2 szklanki (ok. 350 g) mąki kasztanowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 jajko od szczęśliwej kury
- ½ szklanki gorącej wody
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka kakao 80%
- soda oczyszczona
- cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
Składniki na nadzienie:
- daktyle namoczone w wodzie
- 1 ugotowane jabłko
- cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
Jak zrobić pierogi z mąki kasztanowej? Instrukcja krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu mąkę kasztanową przesyp do miski. Dodaj do niej jajko wodę, olej kokosowy, sodę oraz kakao. Całość dopraw przyprawami korzennymi, wyrób ręcznie na gładką masę i odstaw do lodówki na ok. 60 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie do pierogów. Daktyle namocz w gorącej wodzie, a jabłko obierz ze skórki i ugotuj. Następnie daktyle posiekaj, oba składniki przełóż do jednego rondelka i duś z dodatkiem przypraw. Na koniec wszystko razem zmiksuj.
Ciasto na pierogi rozwałkuj na blacie. Wykrawaj z niego okręgi i zalepiaj razem z farszem. Pierogi będą łatwiejsze do formowania, jeśli będziesz regularnie zwilżać palce w zimnej wodzie.
W garnku przygotuj osoloną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Wrzucaj do niej partiami pierogi i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze przez 7-10 minut (warto ugotować pierwszego pieroga na próbę). Podawaj z cebulowym sosem na słodko lub ze śmietanką. Magda Gessler swoje ciasto na pierogi przyrządza zupełnie inaczej. Daktyle stanowią doskonały zamiennik dla mało zdrowego cukru.
Źródło: hpba