Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska robi żurek inaczej niż wszyscy. Omija ważny składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.02.2023 16:10

Lewandowska robi żurek inaczej niż wszyscy. Omija ważny składnik

przepis na żurek bez grama mąki
screen z filmu pochodzi z profilu @annalewandowska na Instagramie, canva/firred1991

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na gęsty, tradycyjny żurek bez dodatku mąki. Zupa gotowana na warzywach rosołowych, białej kiełbasie i boczku jest niezwykle aromatyczna i posmakuje każdemu.

Lewandowska do żurku nie dodaje grama mąki

Anna Lewandowska aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Ma również swoją stronę internetową, na której promuje zdrowy styl życia i dzieli się przepisami na wyśmienite, ale lekkie dania.

Niedawno udostępniła przepis na aromatyczny żurek z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Lewandowska do kultowej zupy nie dodaje jednak grama mąki. Zagęszcza ją zblendowanymi warzywami z wywaru, na którym gotuje żurek.

W żurku nie może zabraknąć zakwasu, świeżego czosnku i suszonego majeranku. To te składniki sprawiają, że zupa smakuje rewelacyjnie, jest kwaskowata i doskonale doprawiona.

Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Lewandowskiej, hpba.pl. Zdjęcie natomiast z jej Instagrama, @annalewandowska.

 

Wzięła makaron i wrzuciła na patelnię. Z 4 składników zrobiła tani obiad dla całej rodziny

Przepis na żurek od Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 100 g boczku
  • 500 g białek kiełbasy
  • łyżka majeranku
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

 

 

 

Jak ugotować gęsty żurek bez mąki?

Warzywa obierz i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wlej 1,5 l wody i gotuj do miękkości. Wywar przecedź i przelej go do garnka. Dodaj ząbki czosnku, pokrojoną kiełbasę i gotuj kolejne 30 minut.

Następnie dodaj pokrojony boczek, wlej zakwas na żurek, wsyp majeranek i ponownie gotuj pół godziny. Po tym czasie zblenduj na gęsty krem warzywa z żurku i dodaj je do zupy. Zagęszczony żurek dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Przygotuj również zdrowe i lekkie kotlety mielone oraz placki ziemniaczane. Dania przygotowane według przepisu Lewandowskiej zachwycają smakiem.

żurek.jpg
canva/Dar1930