Lewandowska robi żurek inaczej niż wszyscy. Omija ważny składnik
Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na gęsty, tradycyjny żurek bez dodatku mąki. Zupa gotowana na warzywach rosołowych, białej kiełbasie i boczku jest niezwykle aromatyczna i posmakuje każdemu.
Lewandowska do żurku nie dodaje grama mąki
Anna Lewandowska aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Ma również swoją stronę internetową, na której promuje zdrowy styl życia i dzieli się przepisami na wyśmienite, ale lekkie dania.
Niedawno udostępniła przepis na aromatyczny żurek z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Lewandowska do kultowej zupy nie dodaje jednak grama mąki. Zagęszcza ją zblendowanymi warzywami z wywaru, na którym gotuje żurek.
W żurku nie może zabraknąć zakwasu, świeżego czosnku i suszonego majeranku. To te składniki sprawiają, że zupa smakuje rewelacyjnie, jest kwaskowata i doskonale doprawiona.
Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Lewandowskiej, hpba.pl. Zdjęcie natomiast z jej Instagrama, @annalewandowska.
Wzięła makaron i wrzuciła na patelnię. Z 4 składników zrobiła tani obiad dla całej rodziny
Przepis na żurek od Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 500 ml zakwasu na żurek
- 100 g boczku
- 500 g białek kiełbasy
- łyżka majeranku
- 2 marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Jak ugotować gęsty żurek bez mąki?
Warzywa obierz i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wlej 1,5 l wody i gotuj do miękkości. Wywar przecedź i przelej go do garnka. Dodaj ząbki czosnku, pokrojoną kiełbasę i gotuj kolejne 30 minut.
Następnie dodaj pokrojony boczek, wlej zakwas na żurek, wsyp majeranek i ponownie gotuj pół godziny. Po tym czasie zblenduj na gęsty krem warzywa z żurku i dodaj je do zupy. Zagęszczony żurek dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Przygotuj również zdrowe i lekkie kotlety mielone oraz placki ziemniaczane. Dania przygotowane według przepisu Lewandowskiej zachwycają smakiem.