Lewandowska wrzuca do kawy aż 5 przypraw. Powód budzi ogromne zaskoczenie
Kawa z przyprawami może nas przyjemnie rozgrzać. Przepis na bogaty w aromat i cenne składniki odżywcze napar wyjawiła Anna Lewandowska. Gwiazda raczy się nim w chłodne dni.
Prosta i dobroczynna kawa
Mała czarna zazwyczaj ma nas pobudzić. Może jednak — za sprawą odpowiednich dodatków — nabrać nieco innego charakteru. Tym razem jednak nie będziemy przygotowywać słodkiej wersji, której bliżej jest do deseru niż napoju.
W chłodne jesienne i zimowe dni znacznie lepszym wyborem będzie napar z dodatkiem przypraw przyrządzany zgodnie ze znaną od setek lat kuchnią. Lewandowska zgłębiła jej zasady i zaprezentowała przepis na kawę, jakiej jeszcze nie próbowaliście.
Lepiej mrozić surowe czy ugotowane grzyby? 1 błąd jest szczególnie kosztownyZnakomita kawa 5 przemian
Kuchnia 5 przemian jest jednym z elementów medycyny chińskiej, opierającym się na założeniu, że człowiek podlega prawom natury. Zmieniające się pory roku zaś są ściśle związane z żywiołami. Te jeszcze łączy się z konkretnymi produktami i przyrządza z nich potrawy, dbając o właściwą kolejność składników.
Na takich zasadach właśnie Lewandowska oparła proces zaparzania kawy z przyprawami. Technika nie jest skomplikowana, bo wystarczy nam rondelek oraz wymienione poniżej produkty. Korzyści natomiast są ogromne i warto spróbować.
Składniki:
- 625 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 4 goździki
- 1 ziarenko kardamonu
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
- kawa mielona
- 1 łyżeczka musu kokosowego
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Lista produktów nie jest długa, a wykonanie zajmie tylko chwilę. W dalszej części artykułu znajdziecie dokładne instrukcje.
Jak zrobić kawę według 5 przemian? Lewandowska pokazała przepis
Zaczynam od wlania wody do garnka. Doprowadzam ją do wrzenia i dodaję cynamon. Po 2 minutach podgrzewania wrzucam mielony imbir. Zachowując wspomniany odstęp czasowy, dodaję jeszcze goździki, kardamon, sól i sok z cytryny.
Następnie wsypuję kawę i całość gotuję przez 5 minut. Do gotowego naparu dodaję też mus kokosowy. Jeśli będzie mało słodki, uzupełniam odrobiną miodu.
Wskazówka: zamiast miodu można użyć też cukru lub syropu klonowego. Wtedy kawa 5 przemian będzie wegańska.
Jak podawać kawę z przyprawami?
Napar trzeba spożywać na ciepło i nie należy wlewać już mleka czy syropów. Słodzenie też niekoniecznie będzie potrzebne — mała czarna jest niesamowicie aromatyczna.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na rozgrzewające napary. Oprócz kawy z przyprawami warto skusić się na złote mleko. Polecamy też wzmacniającą odporność herbatę z imbirem.
Źródło: hpba, mateuszjasinski