Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą
pixabay

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą

Trochę zbędnych kalorii przyda się każdemu. Warto, aby to były smaczne kalorie, ponieważ takich się nigdy nie żałuje. Zapiekanka makaronowa z łososiem to jeden z tych posiłków, o których pamięta się długo. Jest dość ciężka, jednak pod koniec przepisu głównego mamy dla Ciebie niespodziankę.

Trochę zbędnych kalorii przyda się każdemu. Warto, aby to były smaczne kalorie, ponieważ takich się nigdy nie żałuje. Zapiekanka makaronowa z łososiem to jeden z tych posiłków, o których pamięta się długo. Jest dość ciężka, jednak pod koniec przepisu głównego mamy dla Ciebie niespodziankę. Mianowicie... wersję fit, którą możesz przyrządzać znacznie częściej.

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą — składniki na przepis


Zapiekanka z łososiem wędzonym i mozzarellą kusi smakiem, zapachem i... wyglądem. Kremowy sos w połączeniu z soczyście różowym kolorem mięsa sprawia, że walory smakowe pasty są co najmniej wysokie. Sam łosoś jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych (omega-3), a zielone warzywa wspomagają trawienie tłuszczy.

Produkty, których potrzebujesz:


Kremowe danie:

  • 400 g makaronu (penne bądź tagliatelle),
  • 1 opakowanie wędzonego łososia 150 g,
  • 1 opakowanie startej mozzarelli,
  • Śmietanka 36%,
  • 1 mały serek topiony śmietankowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pół marchewki,
  • Pół cukinii,
  • Por,
  • Koperek,
  • Szczypta soli, pieprzu cayenne i włoskich ziół.


Składniki na makaron domowy:

  • 350 g pszennej mąki,
  • Szczypta soli,
  • 3 żółtka jajka.


Składniki są obliczone na 2 porcje dania dla dorosłych osób.

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą — Włochy na talerzu


Szybki obiad w 40 minut. Użyj sklepowego makaronu penne, ponieważ łatwiej go nałożyć nie tracąc „czapeczki” z zapiekanej mozzarelli. Makaron wrzuć do osolonej wody i ugotuj al dente. W tym samym czasie słodką śmietankę (36%) gotuj na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Dodaj do niej rozdrobniony czosnek, pokrojoną w talarki marchewkę, por, cukinię oraz serek topiony śmietankowy. Uważaj, aby sos nie wykipiał. Śmietanka w mgnieniu oka może się zagotować i podejść pod pokrywkę garnka. Dodaj sól i pieprz cayenne. Kiedy sos trochę zgęstnieje, przelej go do naczynia żaroodpornego.

Pogotowane penne wrzuć do brytfanki i dodaj wędzonego łososia. Całość przyprósz tartą mozzarellą. Tarty ser jest wygodniejszą opcją niż cięcie kulki mozzarelli na plasterki lub gotowy ser w plastrach. Znacznie łatwiej i szybciej roztapia się w piekarniku i otula potrawę. Piekarnik rozgrzej do 180 °C, termoobieg nie jest wskazany. Zapiekanka powinna być gotowa po 30 min, jednak wyznacznikiem będzie dobrze zapieczona mozzarella.

Danie z cudownie kremowym sosem, pachnącym łososiem i serem podaj na głębokim talerzu wraz z koperkiem.

Domowe tagliatelle zamiast sklepowego penne


Domowy makaron we włoskiej kuchni to rzecz święta. Zatem... i Ty możesz dostosować się do tradycji, wyrabiając własny makaron jajeczny. Do rozsypanej na blacie mąki pszennej dodaj 3 żółtka jajek. Uważaj, aby na siebie nie nachodziły. Zasyp każde mąką, posól, a następnie zacznij delikatnie wyrabiać ciasto widelcem. Kiedy nabierze odpowiedniej faktury, przejdź do bardziej intensywnego wyrabiania ciasta ręką. Gotowe ciasto odłóż do lodówki na 20 min. Zadbaj, aby powietrze nie dostało się do makaronu. Po 20 minutach odpoczynku przełóż ciasto 3 razy przez maszynkę do makaronu. Zwiń niczym harmonijkę i potnij na paski średniej szerokości.

Makaron jajeczny gotuje się bardzo szybko. Z tego powodu pomiń gotowanie pasty i od razu nałóż ją do brytfanki z sosem śmietanowym. Reszta przepisu przebiega tak samo, jak w przypadku makaronu penne.

Penne z cukinią, brokułami i mozzarellą light


Szybki obiad nie musi być tłusty. Wręcz przeciwnie, na naszym portalu poznasz mnóstwo zdrowych i szybkich do przyrządzenia dań fit. Jednak tak jak obiecaliśmy — zdradzamy wersję light kremowej potrawy. Makaron penne podgotuj w wodzie z łyżką oliwy z oliwek zamiast soli. Pokrój brokuły, por, cukinię, marchewkę i chwile podduś je, aby zmiękły. Dodaj makaron, łososia i warzywa do brytfanki. Obficie posyp pastę ziołami, pieprzem cayenne, a na koniec lekko skrop oliwą z oliwek. Między pastę wrzuć kuleczki mini mozzarelli light. Dzięki temu ser szybciej się rozpuści, a makaron nie spiecze.

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem, cukinią i brokułami to szybki obiad, który przygotujesz bez trudu. W trakcie intensywnego dnia potrzebujesz witamin (zielone warzywa) oraz energii (węglowodany). Zdrowa pasta z wędzonym łososiem zapewni siłę na aktywne popołudnie po pracy.

Następny artykuł