Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym
pixabay.com

Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym

Kurczak wydaje się banalny, ale podany z odpowiednimi dodatkami może tworzyć wspaniały obiad i oryginalną potrawę. Nie masz pomysłu na obiad z kurczakiem? Ten przepis jest świetnym rozwiązaniem! Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym to pyszny i aromatyczny posiłek, który zasmakuje nawet dzieciom i niejadkom. Warzywa zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin, a jednocześnie gwarantują idealne połączenie smaków. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj przepis na kurczaka z warzywami.

1. Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym – opis dania.

2. Jakich produktów potrzebujesz do wykonania tego dania? – dokładna lista zakupów.

3. Jak przygotować pyszny makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym?

4. Co jeszcze można dodać do makaronu ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym?

Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym – opis dania.

Zarówno szparagi, jak i bazylia posiadają znaczące dla każdego organizmu składniki odżywcze oraz witaminy.

Mimo tego, że szparagi nie mają dużo kalorii są bardzo wartościowymi warzywami. Zawierają kwas foliowy, odpowiadający za prawidłowy rozwój płodu oraz spowalnia starzenie się komórek. Oprócz kwasu foliowego szparagi bogate są w witaminy C i E, fosfor, wapń i błonnik.

Bazylia zaś jest ziołem o charakterystycznym smaku i zapachu. Wspomaga przemianę materii i wpływa na zdrowy wygląd skóry. Jest bogatym źródłem witamin A, C i B5 oraz magnezu i wapnia.

Jak widzisz spożywanie tych składników wpływa bardzo korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Połączenie kurczaka, pesto bazyliowego i szparagów w towarzystwie śmietankowego sosu to uczta dla podniebienia. Chcesz dowiedzieć się jak przygotować taki smaczny obiad? W dalszej części artykułu zawarte są informacje o składnikach, sposobie przyrządzania i dodatkach do tego dania.

Jakich produktów potrzebujesz do wykonania tego dania? – dokładna lista zakupów.

Do przygotowania makaronu ze szparagami i pesto bazyliowym dla dwóch osób potrzebne będą składniki:

· 150 g makaronu, najlepiej penne albo świderki

· Jeden duży pojedynczy filet z kurczaka

· Pęczek zielonych szparagów

· 100 ml śmietanki 30%

· Doniczka bazylii

· 2 łyżki oliwy z oliwek

· 30 g sera typu parmezan

· 1 ząbek czosnku

· Sól, pieprz

· Garść słonecznika łuskanego

· Łyżka masła

W sklepach można kupić gotowe bazyliowe pesto w słoiczkach. Jest to dużo ułatwienie przygotowania dania, ale polecamy zrobić pesto własnoręcznie – jest bardziej aromatyczne i świeże.

Jak przygotować pyszny makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym?

1. Najpierw przygotuj pesto. Listki bazylii poobrywaj i włóż do blendera. Zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki, czyli oliwę, parmezan, obrany czosnek i sól. Zmiksuj wszystko na pastę.

2. Kurczaka umyj i osusz oraz usuń niepotrzebne chrząstki, błonki itp. Pokrój go w średniej wielkości kostkę, oprósz solą i pieprzem, usmaż na oliwie. Kiedy będzie podsmażony odłóż go na talerz.

3. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końce i pokrój. Główki możesz zostawić w całości, a łodyżki pokrój skośnie na mniejsze części.

4. Łyżkę masła rozpuść na patelni i wrzuć szparagi. Dopraw je i podsmaż chwilę często mieszając. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła szparagi i chwile gotuj, aż szparagi zmiękną.

5. Dorzuć kurczaka i pesto, wymieszaj cały czas podgrzewając na mniejszym ogniu. Teraz wlej śmietankę i gotuj.

6. W międzyczasie ugotuj makaron i dodaj go na patelnię. Wymieszaj wszystko i rozłóż na talerze.

7. Makaron podawaj posypany słonecznikiem.

Pyszne danie gotowe, w dodatku jego przygotowanie nie zajęło dużo czasu!

Co jeszcze można dodać do makaronu ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym?

Do tego dania świetnie pasują również pomidory suszone albo oliwki. Pesto możesz doprawiać wedle swojego uznania i zgodnie ze swoim smakiem.

Zamiast kurczaka śmiało można użyć filetu z indyka.

Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym to doskonały pomysł na szybki obiad. Nie masz czasu na gotowanie? Wypróbuj ten przepis!

Następny artykuł