Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makowiec siostry Anastazji jest już kultowy. Tradycyjny i bez zbędnych udziwnień
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.12.2024 20:05

Makowiec siostry Anastazji jest już kultowy. Tradycyjny i bez zbędnych udziwnień

Siostra Anastazja i makowiec
fot. Canva; fb /siostra Anastazja

Ten tradycyjny makowiec w wykonaniu najbardziej znanej kucharki wśród zakonnic rzeczywiście nie ma w sobie pozornie nic rewolucyjnego. Doskonałość osiąga jednak dzięki niezwykłej pieczołowitości wykonania. Siostra Anastazja pokazuje, jak włożyć całe serce w gotowanie.

Makowiec siostry Anastazji

Makowiec to jedno z tych ciast, które najchętniej gościmy na naszych świątecznych stołach. Przepis siostry Anastazji zdaje się namawiać nas do tego, by jak najbardziej przyłożyć się do przygotowania go. Osiąga to kilkoma zabiegami.

Jednym z nich jest rozstanie z gotową masą makową z puszki. Jest ona pewną drogą na skróty, jednak używając jej zdani jesteśmy na receptury producentów. Tymczasem tworząc własną masę sami decydujemy o jej składzie. Według przepisu Anastazji przygotowujemy lekki jak chmurka i pyszny mak do ciasta.

ciasto z makiem

W Dino chyba powariowali. Mięso jak za bezcen, takich okazji dawno nie było

Makowiec z mandarynkowym lukrem

Makowiec siostry Anastazji ma w przepisie dodatkowy świąteczny smak. Chodzi o lukier mandarynkowy. Owoce te są częścią naszej świątecznej tradycji od niedawna. Ale tak to już z tradycjami jest – choć wydaje nam się, że są z nami od stuleci, ulegają ciągłej zmianie. W tym wypadku – zdecydowanie na lepsze.

Składniki

  • 750 g mąki
  • 400 g maku
  • 500 g masła
  • 6 jajek
  • 250 ml śmietany
  • 180 ml płynnego miodu
  • 80 g drożdży
  • 50 ml mleka
  • ⅔ szklanki cukru
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Olejek migdałowy
  • Skórka pomarańczowa
  • Sok z 3 mandarynek
  • Cukier puder
  • Szczypta soli

Ciasto drożdżowe z makiem

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut.

Kiedy drożdże wystartują, dodajemy je do pozostałej części mąki. Dodajemy jeszcze 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Przyprawiamy małą szczyptą soli. Siekamy 350 g zimnego masła i dodajemy do ciasta.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do ciasta dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę i wszystko zagniatamy. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, zawijamy je w torebkę foliową i zanurzamy w zimnej wodzie. Po 20 minutach powinno wypłynąć. Wtedy przekładamy je na blat kuchenny.

Sparzony i dwukrotnie zmielony mak mieszamy z pozostałą częścią masła – stopioną i przestudzoną. Dodajemy ½ szklanki cukru, cukier waniliowy i miód. Mieszamy, a kiedy składniki będą dobrze połączone, dodajemy pozostałe żółtka jajek. Bakalie siekamy i łączymy z masą.

Mak przekładamy na patelnię i podgrzewamy przez kilka minut, a następnie studzimy. Białka ubijamy z małą szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją łopatką z makiem.

Obie masy dzielimy na trzy części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i smarujemy makiem. Zawijamy i układamy w keksówkach. Te zaś wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 50 stopni.

Ciasto wyrastamy przy otwartych drzwiczkach przez ok. pół godziny. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. Gotowe makowce polewamy lukrem przygotowanym z soku z mandarynek i cukru pudru i posypujemy skórką pomarańczową.

Wypróbuj też przepis na schab faszerowany morelami i sprawdź, która ryba jest najlepsza na rybę po grecku.

makowiec w kromkach