Przepis na ten schab dostałem od znajomego kucharza. Piekę go co roku na Boże Narodzenie
Oto przepis na doskonały schab z morelami. Owoce, jak mają we zwyczaju, dodają mięsu ciekawej słodyczy i kwasowości. Kontrastują z nim też fakturą, a dodatkowo poprawiają strukturę dania.
Schab z morelami na święta
Połączenie mięsa i owoców to w niektórych wydaniach kontrowersyjne, choć świetnie zakorzenione zestawienie, w wielu formach obecne na naszych stołach od dawna. Najczęściej kojarzymy je z kaczką z jabłkami lub schabem ze śliwką. Ma ono jednak wiele różnych wydań.
Należy do nich ten schab pieczony z morelami. To okazała potrawa, która świetnie sprawdzi się w głównej roli na obiad na Boże Narodzenie. Schab nie jest bardzo drogim kawałkiem mięsa, ale w rękach zwinnego kucharza lub kucharki zmienia się w prawdziwy delikates.
Te ryby są najlepsze do ryby po grecku. Delikatne, smaczne i niemal bez ościSchab pieczony na Boże narodzenie
Morele, które stanowią farsz schabu, są nie tylko dodatkiem smakowym. Pomagają również utrzymać odpowiednią wilgotność mięsa. Właśnie dlatego to waśnie ten kawałek wieprzowiny najlepiej nadaje się do pieczenia z owocami – jest chudy, łagodny w smaku, a dzięki temu dodatkowi nadmiernie nie wysycha podczas obróbki.
Składniki
- 1 kawałek schabu bez kości (ok. 1,5 kg)
- 200 g suszonych moreli
- Sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
- Olej roślinny
Pieczone mięso z owocami
Kawałek schabu płuczemy i osuszamy, ale nie czyścimy z tłuszczu ani powięzi. Długim, ostrym nożem wykonujemy nacięcie przez środek, o średnicy ok. 2-3 cm. Nacięcie może, ale nie musi być na wylot mięsa.
Suszone morele kroimy na mniejsze kawałki. Upychamy je w środku nacięcia, dociskając np. łyżką lub podobnym narzędziem. Faszerujemy mięso, aż będzie dokładnie wypełnione.
Z pieprzu, majeranku i czosnku przygotowujemy mieszaninę w miseczce. Schab solimy z wierzchu, a następnie dokładnie nacieramy pomieszanymi ziołami. Zawijamy go w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem roślinnym.
Naczynie wstawiamy do piekarnika. Na dno lub blachę wrzucamy 2-3 kostki lodu lub wstawiamy naczynie ze 100 ml wody. Schab pieczemy, aż będzie odpowiednio miękki, przez ok. 1 godziny. Najlepiej użyć sondy. Temperatura w środku powinna wynosić między 55 a 60 stopni, mierzone w mięsie, a nie w masie morelowej.
Wypróbuj też przepisy na mniej znaną staropolską zupę wigilijną i doskonałą sałatkę gyros.