Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiszę to warzywo zamiast ogórków. Jest idealne do kanapek
Monika Dec
Monika Dec 02.07.2024 07:04

Kiszę to warzywo zamiast ogórków. Jest idealne do kanapek

kiszona cukinia
fot. Canva

Cukinia ostatnio stała się ulubionym warzywem Polaków. Można ją podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest kiszenie. Czy to danie zdetronizuje kultowe ogórki? Nie mamy wątpliwości, że już teraz ma wielu miłośników. 

Cukinia jak ogórki?

Sezon na przetwory trwa. W lipcu warto postawić na cukinię. To warzywo możemy przyrządzić na wiele sposobów. W odpowiedniej marynacie może smakować jak ananas. Z powodzeniem także możemy ją ukisić. Poniżej zdradzamy krok po kroku, jak to zrobić.

cukinia w plastrach
Fot. Canva
Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników

Kiszona cukinia - lista składników

Do zrobienia kiszonej cukinii potrzebujemy:

  • 2 kilogramy cukinii
  • 20 dag chrzanu (korzeń)
  • pęczek kopru
  • 3 łyżki soli
  • 3 litry wody

Jak zrobić kiszoną cukinię?

Pokrój cukinie w plastry (ok. 3 -4 centymetrowe). Obierz korzeń chrzanu i pokrój na mniejsze kawałki, umyj chrzan i pokrój na mniejsze części.

Przygotuj słoiki. Do każdego z nich włóż koper, chrzan i kawałki cukinii. Na wierzch połóż również kawałek chrzanu oraz gałązkę kopru.

Przygotuj zalewę. W 3 litrach wody rozpuść 3 litry soli i zalej nią cukinię. Porządnie zakręć słoiki. Po 2 tygodniach pasteryzuj słoiki. Jak to zrobić przeczytasz tutaj.

Kiszona cukinia doskonale sprawdzi się jako przekąska, dodatek do kanapek lub dań mięsnych. Smacznego!

marynowana cukinia
Fot. Canva