Kiszę to warzywo zamiast ogórków. Jest idealne do kanapek
Cukinia ostatnio stała się ulubionym warzywem Polaków. Można ją podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest kiszenie. Czy to danie zdetronizuje kultowe ogórki? Nie mamy wątpliwości, że już teraz ma wielu miłośników.
Cukinia jak ogórki?
Sezon na przetwory trwa. W lipcu warto postawić na cukinię. To warzywo możemy przyrządzić na wiele sposobów. W odpowiedniej marynacie może smakować jak ananas. Z powodzeniem także możemy ją ukisić. Poniżej zdradzamy krok po kroku, jak to zrobić.
Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśnikówKiszona cukinia - lista składników
Do zrobienia kiszonej cukinii potrzebujemy:
- 2 kilogramy cukinii
- 20 dag chrzanu (korzeń)
- pęczek kopru
- 3 łyżki soli
- 3 litry wody
Jak zrobić kiszoną cukinię?
Pokrój cukinie w plastry (ok. 3 -4 centymetrowe). Obierz korzeń chrzanu i pokrój na mniejsze kawałki, umyj chrzan i pokrój na mniejsze części.
Przygotuj słoiki. Do każdego z nich włóż koper, chrzan i kawałki cukinii. Na wierzch połóż również kawałek chrzanu oraz gałązkę kopru.
Przygotuj zalewę. W 3 litrach wody rozpuść 3 litry soli i zalej nią cukinię. Porządnie zakręć słoiki. Po 2 tygodniach pasteryzuj słoiki. Jak to zrobić przeczytasz tutaj.
Kiszona cukinia doskonale sprawdzi się jako przekąska, dodatek do kanapek lub dań mięsnych. Smacznego!