Mało znany sposób na idealne ciasto na pierogi
Pierogi można przygotować na wiele różnych sposobów, choć największe modyfikacje można zauważyć w farszu. Poniżej pokazujemy jak sporządzić ciasto, w którym woda zamieniona jest mlekiem. Dzięki temu nie rozpada się ono i jest bardziej delikatne.
Najlepsze pierogi mają aromatyczny farsz i ciasto, które pomimo gotowania nie rozpada się, lecz rozpływa w ustach. Jeśli wykonasz ciasto wedle poniższych wskazówek, uzyskasz właśnie taki efekt.
Zamiast klasycznej wody warto wybrać mleko. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i białek mleko wpływa na teksturę ciasta, sprawiają, że jest znacznie delikatniejsze, a zarazem wytrzymalsze na gotowanie we wrzącej wodzie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealne ciasto do pierogów
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
900 g mąki pszennej
190 g masła
550 ml mleka
sól
Przełóż masło do rondelka i rozpuść je na niewielkim ogniu. Dolej do tłuszczu mleko i zagotuj całość. Uważaj jednak, aby mieszanka nie wykipiała. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw je do ostudzenia.
Przesiej mąkę, dodaj soli i wlej ciepłe jeszcze mleko. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Gdy stanie się jednolite, odstaw je na 20 minut. Przykryj je wcześniej czystą ścierką.
Rozwałkuj ciasto i za pomocą łyżki wytnij z niego okręgi. Napełnij je farszem, ulep i gotuj 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.
Źródło: canva.com/Oksana Shyriaieva, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniavegetarianki.blogspot.com