Smakosze.pl
Ciasto na piarogi

canva.com/Oksana Shyriaieva, Getty Images

Mało znany sposób na idealne ciasto na pierogi

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi można przygotować na wiele różnych sposobów, choć największe modyfikacje można zauważyć w farszu. Poniżej pokazujemy jak sporządzić ciasto, w którym woda zamieniona jest mlekiem. Dzięki temu nie rozpada się ono i jest bardziej delikatne.

Najlepsze pierogi mają aromatyczny farsz i ciasto, które pomimo gotowania nie rozpada się, lecz rozpływa w ustach. Jeśli wykonasz ciasto wedle poniższych wskazówek, uzyskasz właśnie taki efekt.

Zamiast klasycznej wody warto wybrać mleko. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i białek mleko wpływa na teksturę ciasta, sprawiają, że jest znacznie delikatniejsze, a zarazem wytrzymalsze na gotowanie we wrzącej wodzie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne ciasto do pierogów

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej

  • 190 g masła

  • 550 ml mleka

  • sól

Przełóż masło do rondelka i rozpuść je na niewielkim ogniu. Dolej do tłuszczu mleko i zagotuj całość. Uważaj jednak, aby mieszanka nie wykipiała. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw je do ostudzenia.

Smażona wątróbka

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Przesiej mąkę, dodaj soli i wlej ciepłe jeszcze mleko. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Gdy stanie się jednolite, odstaw je na 20 minut. Przykryj je wcześniej czystą ścierką.

Rozwałkuj ciasto i za pomocą łyżki wytnij z niego okręgi. Napełnij je farszem, ulep i gotuj 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.

Ciasto na pierogi

Źródło: canva.com/Oksana Shyriaieva, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniavegetarianki.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >