Smakosze.pl Przepisy Nietypowe zastosowanie klasycznej maszynki do mięsa
Facebook / @kiedysbylojakosfajniej

Nietypowe zastosowanie klasycznej maszynki do mięsa

21 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Maszynka do mięsa stanowiła niegdyś nieodłączną część kuchennego wyposażenia. W sklepach mięsnych kupowanie uprzednio zmielonego mięsa mogło zakończyć się zatruciem pokarmowym, dlatego większość naszych mam i babć wolała mielić je osobiście.

Jeśli do dzisiaj przechowujesz maszynkę w kuchennych szafkach, masz ogromne szczęście. Każdy fan specyficznych maszynowych ciastek, które mają charakterystyczny kształt, nie będzie musiał chodzić do cukierni - zwykła domowa maszynka pozwoli wykonać je w domowym zaciszu.

Maszynka do mięsa ma ukrytą funkcję

Ciastka z maszynki są kultowym deserem, którego smak jak i tekstura są nie do podrobienia. Delikatny maślany smak sprawia, że świetnie komponują się wieczorną herbatą, a także poranną kawą. Przygotowując je swoim domownikom, z pewnością wywołasz na ich twarzach duży uśmiech.

Ważnym jest jednak, aby maszynka do mięsa miała nakładkę przeznaczoną specjalnie do takich ciastek. Zamiast niej można wykorzystać również nakładkę do kiełbas, jednak kształt gotowych ciasteczek może nie być tak równy i ładny. W smaku nie odczujesz jednak żadnej różnicy.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy najprostszy przepis na doskonałą obiadową surówkę. W tym tekście z kolei prezentujemy ogromne zmiany, jakie zostaną wprowadzone w związku z tłuszczami trans.

Źródło: wikimedia.org/ Emmanuel BRUNNER, Manu25/ CC 3.0

Przepis na ciastka z maszynki

Składniki:

  • 0.5 kg pszennej mąki tortowej

  • 250 g masła

  • 125 g cukru pudru

  • 2 g sody oczyszczonej

  • 2 g proszku do pieczenia

  • 6 g cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany

  • 1 łyżeczka kakao

Zacznij od przesiania mąki, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cukru pudru do dużej miski. Wymieszaj składniki sypkie. Dodaj do nich zimne masło i zacznij siekać je nożem. Gdy składniki się połączą, wlej śmietanę oraz wsyp cukier waniliowy.

Zagniataj ciasto do momentu, aż uzyskasz elastyczne i gładkie ciasto. Podziel je na dwie części i do jednej dodaj kakao. Ponownie zagnieć, żeby kakao połączyło się z resztą ciasta. Wstaw je na 10 minut do lodówki, a w tym czasie przygotuj maszynkę.

Dokręć ją do blatu, wstaw nakładkę do ciastek lub kiełbas i zacznij przepuszczać ciasto. Jedną ręką wkładaj je do maszynki, a drugą wyciągaj gotowe ciastka. Układaj je na blaszce z papierem do pieczenia i pierz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker.pl; Przepisane

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy