Medaliony warzywne prosto ze Szwecji, czyli Grönsakskaka
Medaliony warzywne to świetna opcja na wykorzystanie nadmiaru brokuła i gotowanych ziemniaków, które czasami zostają nam po obiedzie. Jeżeli w naszej lodówce znajdą się śmietana, jajka i żółty ser, to Grönsakskaka możemy przygotować w pół godziny!
Medaliony warzywne: składniki
300 g brokuła
4 średnie ziemniaki
biała część pora
2 jajka
2 łyżki mąki
100 gram żółtego sera
60 ml śmietany kremówki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz
Medaliony warzywne: przygotowanie
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy 4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy, przelewamy krótko zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki.
W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę, mąkę oraz szczypiorek, zioła prowansalskie i dwie łyżki oliwy z oliwek. Łączymy z porem, brokułem, ziemniakami i serem.
Przekładamy masę na medaliony warzywne do natłuszczonej formy na muffinki. Każde wgłębienie powinno sięgać mniej więcej do ⅔ wysokości. Z takiej ilości składników wyjdzie wtedy ok. 10 medalionów warzywnych.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe.
Medaliony warzywne: porady
Do medalionów warzywnych możemy zamiast ziół prowansalskich użyć swoich ulubionych ziół, np. tymianku, bazylii czy rozmarynu.
W tym przepisie na medaliony warzywne możemy użyć też mrożonego brokuła. Nie trzeba go nawet rozmrażać, ale wrzucać od razu na gotującą się wodę.
Medaliony warzywne nadają się do mrożenia, można więc przygotować większą ilość i przechowywać na później.
W powyższym przepisie na medaliony warzywne zamiast pora możemy użyć jednej średniej cebuli, którą kroimy w kostkę.