Smakosze.pl
Medaliony warzywne prosto ze Szwecji, czyli Grönsakskaka

pixabay.com

Medaliony warzywne prosto ze Szwecji, czyli Grönsakskaka

26 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

To danie na bazie gotowanych warzyw i jajek, które będzie idealnie pasowało do dań mięsnych lub ryby, a nawet sprawdzi się jako potrawa wegetariańska. Oto sprawdzony i prosty przepis na szwedzkie medaliony warzywne.

Medaliony warzywne to świetna opcja na wykorzystanie nadmiaru brokuła i gotowanych ziemniaków, które czasami zostają nam po obiedzie. Jeżeli w naszej lodówce znajdą się śmietana, jajka i żółty ser, to Grönsakskaka możemy przygotować w pół godziny!

Medaliony warzywne: składniki

300 g brokuła

4 średnie ziemniaki

biała część pora

2 jajka

2 łyżki mąki 

100 gram żółtego sera

60 ml śmietany kremówki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

oliwa z oliwek

sól, czarny pieprz

Medaliony warzywne: przygotowanie

Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy 4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy, przelewamy krótko zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki.

W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę, mąkę oraz szczypiorek, zioła prowansalskie i dwie łyżki oliwy z oliwek. Łączymy z porem, brokułem, ziemniakami i serem.

Przekładamy masę na medaliony warzywne do natłuszczonej formy na muffinki. Każde wgłębienie powinno sięgać mniej więcej do ⅔ wysokości. Z takiej ilości składników wyjdzie wtedy ok. 10 medalionów warzywnych.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe.

Medaliony warzywne: porady

Do medalionów warzywnych możemy zamiast ziół prowansalskich użyć swoich ulubionych ziół, np. tymianku, bazylii czy rozmarynu.

W tym przepisie na medaliony warzywne możemy użyć też mrożonego brokuła. Nie trzeba go nawet rozmrażać, ale wrzucać od razu na gotującą się wodę.

Medaliony warzywne nadają się do mrożenia, można więc przygotować większą ilość i przechowywać na później.

W powyższym przepisie na medaliony warzywne zamiast pora możemy użyć jednej średniej cebuli, którą kroimy w kostkę.

Małas Karolina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >